Potvrzeno: Na volební lístek můžete politikům napsat vzkaz

prezidentské volby

prezidentské volby Zdroj: ctk

„Máte už politiků po krk. Běžte k volbám, hoďte tam prázdnou obálku nebo jim napište nějaký pikantní vzkaz. Tím je nejvíc potrestáte a dáte najevo svůj názor. Tak mudrují v hospodách a na sociálních sítích českými politiky někteří totálně frustrovaní voliči. „Vzkaz napsat na volební lístek občané skutečně mohou,“ potvrdil E15.cz mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

„Když na volební lístek napíšete vzkaz, a bude z něj patrné, pro kterou politickou stranu hlasujete a nebudou porušena další pravidla, komisaři ho budou považovat za platný hlas,“ upřesnil Řepka.

Shrnuto a oficiálně podtrženo: můžete na lístek připsat, například: „Dávám vám poslední šanci“ či jinou výzvu. Vaše děti mohou přimalovat třeba obrázek, který nesmí překrýt identifikační údaje.

Jaký hlasovací lístek je neplatný

Po internetu kolují i výzvy, aby lidé házeli do bedýnek prázdné obálky, případně obálky bez lístků jen se vzkazem: „Nemám koho volit.“ Znechucení lidé si sice uleví, ale ničemu tím nepomohou. Takový postup bude totiž považován za neplatný hlas.

„Z neplatných hlasů profitovat nikdo nebude, pouze to zvýší volební účast, mandáty se rozdělují z platných hlasů nikoliv z celkového počtu odevzdaných,“ vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra. Je to tedy stejné, jako když nepůjdete volit.

„Za neplatný se považují všechny hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. Hlas voliče je také neplatný, je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků,“ shrnul pravidla Řepka.