Praha 8 na zavedení modrých zón trvá, návrh opozice odmítla

Parkovací zóna

Parkovací zóna Zdroj: ctk

Opozičním zastupitelům ODS se nepodařilo prosadit na program jednání zastupitelů Prahy 8 materiál o pozastavení platnosti parkovacích zón. ODS chtěla odložení platnosti zón a změnu míst jejich vyznačení a zavedení jednotné ceny. Jednání zastupitelstva se zúčastnili také někteří obyvatele Prahy 8, kteří proti zónám protestují.

Občanští demokraté navrhli, aby Praha 8 byla jednou zónou a obyvatelé platili jednotných 600 korun ročně. Zóny mají v Praze 8 začít platit od 1. října 2016.

Obyvatelé, kteří se dostavili na jednání zastupitelstva, požadovali například změny systém parkování pro handicapované, kterým zony neumožňují parkovat na rozšířených místech. „Zóny placeného stání nenabízejí těmto vozidlům žádný zvláštní režim,“ uvedla jedna z obyvatelek.

Přečtěte si:

Zóny byly letos nově zavedeny na Praze 5 a 6. Původně měly být rozšířeny také na Prahu 4 a 9, avšak místní radnice se nakonec rozhodly, že je zavádět nebudou. Proti zónám protestuje zejména Středočeský kraj, který prostřednictvím svého hejtmana Miloše Petery (ČSSD) vyzval Prahu, aby přerušila platnost zón na Praze 5 a 6.

Zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 části Prahy 16. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22.