Praha chce software, který bude hlídat stav infrastruktury. Má snížit počet uzavírek

Rekonstrukce na nábřeží Kapitána Jaroše.

Rekonstrukce na nábřeží Kapitána Jaroše. Zdroj: David Malík

Vedení Prahy chce nechat vytvořit software, který bude sdružovat informace o nutných opravách komunikací od magistrátu a městských firem tak, aby byly práce koordinované a jedno místo se nemuselo rozkopávat opakovaně. Novinářům to řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Jde podle něj o komplikovaný projekt, jehož příprava bude trvat až čtyři roky.

Podobné systémy podle náměstka fungují v zahraničí, kde výrazně pomáhají při koordinaci oprav a tím umožňují omezit nutné uzavírky. Software by měl podle něj sdružovat informace například od Technické správy komunikací (TSK), Pražských vodovodů a kanalizací, dopravního podniku, Pražské teplárenské, magistrátního odboru investic a dalších.

Cílem je, aby systém sám hlásil, kde je potřeba oprava, a aby zároveň navrhl možnou koordinaci s dalšími plánovanými akcemi. V současné době má každá instituce či firma vlastní databázi, které spolu nekomunikují.

Software by podle Scheinherra mohl fungovat do čtyř let. Takto dlouho bude příprava trvat proto, že vůbec nejde o jednoduchou věc, dodal. „Teď jsem zadal řediteli TSK, aby udělal základní rešerši a spojil se s univerzitami, abychom zjistili, jaké možnosti vůbec v České republice máme,“ uvedl. Dodal, že na základě toho bude vypsána zakázka.

Do doby zprovoznění jednotného softwaru bude jeho funkci suplovat koordinační tým, složený ze zástupců firem a organizací. Nové vedení města se chce také zaměřit na lepší komunikaci s veřejností. Náměstek nicméně dodal, že opravy a tedy i uzavírky jsou v důsledku podinvestovanosti infrastruktury v metropoli nezbytné, zejména na mostech. „Primární je bezpečnost. A pokud máme mosty ve špatném stavu a chceme, abychom se na ně mohli spolehnout, tak k tomu jinak nemůžeme přistoupit,“ uvedl.

Minulé vedení magistrátu a zejména bývalý náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) za podle mnohých nezvládnutou koordinaci projektů sklidili vlnu kritiky. Loni postihl metropoli několikrát v důsledku souběhu rekonstrukcí krátkodobý dopravní kolaps.