Praha chce udělat z pohrobka fungující akciovku

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Na pražském magistrátu vzniká akciová společnost Rozvojové projekty Praha (RPP), jejímž úkolem bude dosáhnout maximální výtěžek z nemovitého majetku a podporovat podnikatelské prostředí.

„Budeme fungovat tam, kde by bylo neefektivní zakládat samostatný magistrátní odbor, neboť úkol spadá na pomezí dvou již existujících odborů,“ říká Jitka Kárníková, ředitelka nové firmy se stoprocentní účastí města, která se transformuje ze společnosti Trade Centre Praha Vidoule v minulosti založené pro výstavbu bytového projektu v Jinonicích.

Kárníková, která přichází na nový post z Letiště Praha, slibuje, že z firmy nevznikne žádný další moloch požírající městské peníze. „Budeme pracovat jako projektově řízená společnost zaměřená na výkon a zisk, lidi budeme nabírat až v okamžiku, kdy budou potřeba,“ tvrdí.

Rozvojové projekty Praha budou mít v gesci projekt Akcelerace na podporu stávajících i nových podnikatelů, který představila radní pro oblast správy majetku a podpory podnikání Aleksandra Udženija, jejíž aktivitu pochopila jako do jisté míry jako konkurenci Hospodářská komora hlavního města Prahy.

až 200 tisíc korun.

Druhým pilířem nové akciovky bude nakládání s majetkem města. RPP připraví nový realitní server, na kterém se objeví všechny nabízené budovy nebo pozemky. Nyní probíhá na městě Praze audit, který by měl zmapovat veškerý nemovitostní majetek a vytipovat některé parcely vhodné pro další investice do jejich zhodnocení.

RPP by pro ně ještě před jejich prodejem zajistilo územní rozhodnutí. Z posledního pokusu o prodej městských pozemků totiž radní příliš nadšení nebyli. Nabídek se sešlo málo, nebo s nízkou cenou. „Město má plus mínus za 90 miliard pozemků. Na dvou, třech případech by se měl systém prodeje parcel i s projektem odzkoušet. Město by si tak mohlo zajistit, že tam nevyroste žádná šílenost a zároveň by mohlo dosáhnout maximálního finančního výtěžku,“ soudí Ondřej Martan (ODS), předseda dozorčí rady RPP.

Firma bude také plnit roli jakého mediátora pro velká pražská rozvojová území, kde by měla pomoci dosáhnout konsensu mezi všemi účastníky – městem, vlastníky a občanskými sdruženími. Ten by měl sloužit jako podklad pro změnu územního plánu nebo jeho tvorbu. Pilotním projektem bude kontroverzní pražské Trojmezí, které tuto schopnost dostatečně prověří.