Praha dál brojí proti vozítkům segway, nově neprojedou dvěma městskými částmi

Zákaz vozítek Segway

Zákaz vozítek Segway Zdroj: Profimedia

Primátorka Adriana Krnáčová
2
Fotogalerie

Praha rozšíří hranice, které vymezují, kde nesmí jezdit vozítka segway. Nově bude hranice na východě posunuta až do Prahy 10 a zákaz zahrne celou Prahu 2.

Sdělila to primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Návrh změny vyhlášky v úterý projednají pražští radní. Zákaz provozu vozítek schválila Praha loni v červenci, z ulic segwaye zmizely v prosinci. Asociace provozovatelů segway se u soudu neúspěšně domáhala zrušení opatření. Zákaz platí v historickém centru a částech širšího centra Prahy.

"Několik městských částí se na nás obrátilo, abychom zákaz rozšířili i na jejich území. Praze 2 a 10 jsme vyšli vstříc, protože se opravdu po prvotním omezení stalo, že se vozítka přesunula na jejich území a problém se z historického centra přesunul o několik ulic vedle. Nechceme tím nikoho šikanovat, ale naopak se snažíme chránit lidi tam, kde to přesahuje únosnou mez," uvedla Krnáčová.

Podle dokumentu, který mají projednat pražští radní, hranice zakazující provoz vozítek nebude končit na území Prahy 2, ale posune se dále na východ. Zahrne tak i Prahu 10. Jde o území ohraničené územím Prahy 2, 3 a 4 a od východu souvislou linií ulic U zdravotního ústavu, Benešovská, Ruská, Bělocerkevská, U Slavie, U Vršovického hřbitova a Bohdalecká.

O rozšíření zákazu požádaly vedení města i další radnice. "O plošný zákaz nás žádaly ještě Praha 6 a 11, ale v těchto případech nebylo vyhodnoceno, že by došlo k nějakému zásadnímu nárůstu, a proto jsme se rozhodli, že tam zákaz rozšiřovat nebudeme," uvedla primátorka.

Na provoz segwayů, které využívali především turisté, si v minulosti stěžovaly radnice i obyvatelé centra. Zákaz vozítek Praze umožnila novela zákona o silniční dopravě, který na segwaye původně pohlížel jako na chodce. Za nerespektování nynějšího opatření hrozí až dvoutisícové pokuty.

Proti zákazu podala žalobu asociace sdružující asi dvě desítky provozovatelů. Sdružení se domáhalo zrušení opatření. Podle asociace Praha nezvládla vynutit původní pravidla, a proto provoz raději plošně zakázala, navíc bez řádného odůvodnění. Senát pražského městského soudu ale konstatoval, že zákaz vjezdu segwayů zavedlo nařízení obce, které nepodléhá přezkumu správním soudem a nelze proti němu podat žalobu.

Po zavedení zákazu začali někteří provozovatelé vozítka používat v centru jako reklamní poutače. Tím ale porušovali tržní řád. Následně tak někteří z nich koupili a v centru provozují elektrické koloběžky, na které se zákaz nevztahuje.