Praha hledá peníze pro hasiče. Technika je přestárlá

Tatra Force 6x6 Hasič

Tatra Force 6x6 Hasič Zdroj: Tatra

hasičský trénink
Hasičská letadla Canadair v akcích v Evropě (Španělsko, Francie), zdroj: Profimedia
hasičský trénink
Hasičská letadla Canadair v akcích v Evropě (Španělsko, Francie), zdroj: Profimedia
hasičský trénink
12
Fotogalerie
Praha chce profesionálním hasičům přispívat na novou techniku a vybavení. Radní pro bezpečnost Libor Hadrava připravuje smlouvu o spolupráci pro roky 2016 až 2020. O jaké částky by se mělo jednat zatím neuvedl.

Pražští hasiči si dlouhodobě stěžují na nedostatek financí, na obnovu zastaralé techniky jim chybí 181 milionů korun a na nové stanice 150 milionů.

Na rozdíl od ostatních krajů nemohou čerpat peníze z EU. Jejich kolegové z ostatních krajů získali za poslední tři roky z těchto fondů v průměru 155 milionů korun. Rozpočet pražských hasičů pro letošní rok činí 625 milionů korun. V analýze financování hasiči navrhují, aby se pravidelně po pěti letech nakupovala nová technika a stará se převáděla na jednotky dobrovolných hasičů.

Hasičské cvičení

Kritický je podle hasičů především stav cisternových automobilových stříkaček a automobilových žebříků. Aby se deficit financování z posledních let vyrovnal, potřebují pražští hasiči podle analýzy jedenáct nových stříkaček, dva automobilové žebříky či vyprošťovací automobil a kontejner.

Zastupitelé již schválili peníze pro hasiče dobrovolné. Městským částem na jejich opravy a stavby požárních zbrojnic přidělili 34 milionů korun, na novou techniku téměř 54 milionů korun. Na opravy techniky dostanou téměř deset milionů.

Hasičská letadla v akci