Prahu prý připravili o 346 milionů. Vodrážka a spol. čelí trestnímu oznámení

David Vodrážka, ODS

David Vodrážka, ODS Zdroj: E15 Eduard Erben

Praha podává kvůli nevýhodnému prodeji městských pozemků trestní oznámení na 22 lidí. Figurují mezi nimi starosta Prahy 13 David Vodrážka, bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (oba ODS) nebo senátor a bývalý starosta Prahy 5 Miroslav Škaloud. Jde o vedení někdejší městské akciové společnosti TCP Vidoule, které bylo zodpovědné za to, že společnost prodávala pozemky na Vidouli a ve Stodůlkách pouze za třetinu běžné ceny.

„Na základě expertního posouzení jsme zjistili, že Praze vznikla škoda v řádech stamilionů korun,” uvedl primátor Tomáš Hudeček. Přesněji ji vyčíslil na 346 milionů korun.

Bývalé vedení společnosti TCP Vidoule, která se před dvěma lety přejmenovala na Rozvojové projekty Praha (RPP), se mělo podle primátora na nevýhodném prodeji pozemků podílet v letech 2000 až 2010. Pozemky za zlomek tržní ceny kupovala společnost Skanska, která na nich postavila bytový projekt Botanica Vidoule. Společnost RPP dokonce později udělila plnou moc Skansce k prodeji některých svých pozemků dalším soukromým subjektům.

Na většině z 34 nevýhodných smluv jsou podepsáni Milan Jančík a Zdeněk Kovařík. Další členové představenstva nebo dozorčí rady jsou podezřelí ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku tím, že nevymáhali způsobenou škodu po členech představenstva, kteří nevýhodné smlouvy a plnou moc podepsali.

„Není mojí rolí zjišťovat, zda škoda byla způsobena vlastní realizací dobře míněného projektu, nebo zda společnost byla už s tímto nekalým cílem založena,“ konstatoval Hudeček. Praha RPP založila v roce 1998 a vložila do ní formou nepeněžitého vkladu pozemky v tržní hodnotě 440 milionů korun v katastrálním území Vidoule a Stodůlky, společnost Trade Centre Praha přispěla hotovostí ve výši dva miliony korun.

Škaloud i Jančík ČTK řekli, že nevědí, oč v trestním oznámení konkrétně jde, proto se k němu nemůžou vyjádřit. Jančík jen obecně konstatoval, že s blížícími se volbami se dá očekávat, že na sebe politici budou podávat trestní oznámení. Škaloud je přesvědčen, že jeho působení ohledně TCP Vidoule bylo bezproblémové.

„Nemám povědomí o tom, že by se v době, když jsem tam byl, rozhodovalo o prodeji nějakých pozemků,“ řekl ČTK bývalý zastupitel hlavního města Viktor Pázler (KSČM). Informace, že je na seznamu lidí, na které bylo podáno trestní oznámení, ho překvapila.

Praha podle advokáta Jana Žáka vyzvala bývalé vedení firmy k úhradě škody, avšak bez odezvy.

Seznam jmen podezřelých osob:
1. Ing. Zdeněk Kovařík
2. RNDr. Miroslav Škaloud
3. Ing. Bohumil Mach
4. Ing. Slavoj Vrbický
5. RSDr. Jan Gregor
6. Ing. Miloš Máša
7. JUDr. Milan Jančík
8. JUDr. František Hoffman
9. Mgr. Jan Choděra
10. Ing. Karel Matouš
11. Bc. Ondřej Pecha
12. RSDr. PhDr. Jaroslav Kafka
13. Ing. Vladislav Mareček
14. Martina Šandová
15. Petr Holík
16. MUDr. Vladimír Říha
17. Doc. Ing. Zdeněk Trojan
18. Ing. David Vodrážka
19. JUDr. Michaela Kozlová
20. JUDr. Vítězslav Jaroš
21. Ing. Viktor Pázler
22. Tomáš Chvála

Zdroj MHMP