Právník: Nenechte si vnutit nemocnici, do níž nechcete

Operace v nemocnici

Operace v nemocnici Zdroj: E15

Pojišťovna nemá posílat pacienty do jiné nemocnice, než chtějí, tvrdí právní expert. Podle nařízení vlády, jež platí od začátku roku, mají zdravotní pojišťovny poprvé jasně danou povinnost zajistit pacientům plánované operace v nepřekročitelných čekacích dobách. Zdravotní pojišťovny dávají najevo, že budou pacientům radit, v jaké nemocnici mají kratší čekací doby.

Jenže to podle experta na medicínské právo Ondřeje Dostála nestačí. „Máme tu svobodnou volbu zdravotnického zařízení. Každý pacient si může vybrat, do jaké smluvní nemocnice na operaci půjde, a v ní jí má pojišťovna péči v dané čekací lhůtě zajistit,“ tvrdí Dostál. To by přitom pro zdravotní pojišťovny bylo mnohem náročnější a pravděpodobně i dražší. S některými nemocnicemi se totiž domlouvají na lepších cenách.

Nařízení vlády hrozí zdravotním pojišťovnám až desetimilionovou pokutou, pokud pacientovi péči v potřebné lhůtě nezajistí. Lhůtu stanoví pacientovi individuálně lékař, v nařízení vlády jsou přitom nepřekročitelné limity.