Pražská botanická zahrada chce do modernizace poslat více než 700 milionů

Skleník Fata Morgana

Skleník Fata Morgana Zdroj: MHMP

Botanická zahrada
Botanická zahrada
Botanická zahrada
Botanická zahrada
Botanická zahrada
10
Fotogalerie

Botanická zahrada hlavního města Prahy plánuje do roku 2019 proinvestovat více než 700 milionů korun, finance by měly putovat například do nových expozic, zlepšením návštěvnické vybavenosti a různých altánů či přístřešků pro odpočinek. Nejdříve ale musí vyřešit spory o pozemky.

V současnosti zahrada vede několik soudních řízení o určení jejich vlastnictví. Na jednom z nich se nachází i jedno z nejatraktivnějších míst botanické zahrady – Japonská zahrada. Nevyjasněné pozemkové záležitosti brání také vybudování propojení úzké lávky pro pěší, která se nachází mezi tropickým skleníkem Fata Morgana a venkovními expozicemi.

O pozemky se zahrada soudí dlouhodobě. „Koncepce rozvoje počítá i s tím, projekty na sporných pozemcích jsou řazené až do druhé části,“ uvedla ředitelka botanické zahrady Věra Bidlová.

Výše konečné investice také záleží na tom, kolik zahrada získá od hlavního města. Pro příští rok žádala o 22 milionů korun, rozpočet, který musí ještě schválit městské zastupitelstvo, podle radní Heleny Chudomelové počítá s 20 miliony korun.

:

 

 

Zahrada chce do roku 2015 dokončit za asi 110 milionů korun západní areál, v kterém se nachází skleník Fata Morgana. V budoucnu plánuje také výstavbu nádrže na dešťovou vodu či stavbu lávky, která by propojila venkovní expozice se západním areálem. Dalšími plánovanými investicemi jsou například toalety na vinici svaté Kláry.