Pražské ANO ustoupilo požadavkům Trojkoalice, nechce ale vyšší daň z nemovitosti

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

Koncem dubna, kdy uplyne šest měsíců od rozpadu pražské koalice, by mohla být městská rada opět kompletní. Uvedli to zástupci všech pěti stran, které tvořily původní svazek.

Pražské ANO souhlasí s pěti požadavky Trojkoalice jako nutnými podmínkami obnovy spolupráce s ČSSD. Programové rozpory trvají jen u jednoho bodu – zvýšení daně z nemovitosti. Novým radním za hnutí Andreje Babiše pro majetek má být zastupitel Karel Grabein Procházka. Od loňského podzimu zasedá jen sedm radních, čtyři křesla jsou neobsazená. Magistrát příliš nefunguje, rozvoj Prahy se zastavil.

„Myslím, že jsme se posunuli dopředu. Akceptovali jsme všech pět podmínek včetně vzniku fondu na sociální bydlení, ale máme problém se zvýšením daně z nemovitosti, kterým se má financovat. Nezvyšovat daně je pro nás stále zásadní,“ řekl vyjednávač za ANO Jaroslav Faltýnek. Dodal, že hnutí souhlasí se vznikem fondu, fungovat však musí za jiných podmínek.
„Poněkud jsme se zasekli na jednom zásadním bodě,“ komentoval jednání zastupitel za sociální demokracii Karel Březina. Jinak ale jeho strana nemá k podmínkám Trojkoalice výhrady.

Daň pomocí hlasů opozice

Podle vyjednávače za Trojkoalici Ondřeje Mirovského (SZ) je ve hře možnost, že by hlasy pro zvýšení daně z nemovitosti dodala opozice. Zdůraznil nicméně, že takový postup by měla staronová koalice využívat nejméně. Nedořešena je zatím případná účast v radě předsedy SZ Matěje Stropnického.

Toho navrhla Trojkoalice, ANO a ČSSD to však odmítají. Zelení mají své stanovisko projednat do pondělí. Mezi požadavky Trojkoalice byla kromě daně z nemovitosti budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.