Pražskou spolupráci ANO, ČSSD a Trojkoalice utvrzují spory v TOP 09

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Spolupráce vítězného ANO s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN) na pražském magistrátu se zdá být čím dál pravděpodobnější. Případnou koalici, kterou by si domluvila ve volbách druhá TOP 09, nabourává rozkol mezi primátorem Tomášem Hudečkem a předsedou pražské stranické buňky Jiřím Vávrou, kteří ve straně skončili.

Koalice ANO s ČSSD a Trojkoalicí by ale měla pouze těsnou většinu 33 z 65 zastupitelů, vyjednává proto i o podpoře Pirátů. Z velkých městských částí už jsou dohodnuté koalice jen v Praze 5 a 7, ostatní ještě rozhodnuté nejsou.

Tomáš Hudečk a předseda pražské stranické buňky Jiří Vávra ve straně skončili, protože ji nechtěli dál vzájemnými spory poškozovat. Hudečka následovali i pražská radní Eva Vorlíčková a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma, který vedl pražskou kandidátku TOP 09 při minulých volbách.

ANO vyhrálo volby v Praze se ziskem 17 zastupitelů, metropoli dosud vládnoucí TOP 09 skončila za ním se 16 křesly. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. KSČM získala stejně jako Piráti čtyři křesla.

Jako první z pražských městských částí se dohodli na společném vládnutí v Praze 7 nové hnutí Praha 7 sobě, které volby s velkým náskokem vyhrálo, a Koalice PRO 7. Koalice vystřídá dosud vládnoucí ODS a ČSSD, v 29členném zastupitelstvu bude mít 19 mandátů. Lídr vítězného hnutí, lidovec Jan Čižinský na sebe upozornil právě neúnavným bojem proti stavbě obchodního centra a také referendem o stavbě radnice. Hnutí získalo 43,69 procenta hlasů.

ANO v opozici

Prahu 5 společně povede koalice TOP 09, SZ, KDU-ČSL, ČSSD a Piráti, vítězné ANO zůstane v opozici. Starostou by měl být zástupce nejsilnější koaliční strany TOP 09. V 45členném zastupitelstvu městské části bude mít koalice většinu 25 hlasů.

Z menších městských částí je o vedení radnice jasno v Praze 16-Radotíně, kde vládnoucí ODS získala 12 z 15 mandátů. Nadprůměrná tam byla i volební účast, volit přišlo přes polovinu lidí, ve většině ostatních městských částí byla účast do 40 procent. Také ve většině dalších okrajových městských částí Prahy ve volbách zvítězilo současné vedení radnic.

Hlavní téma: privatizace

O koalicích jednají i na ostatních městských částech. Vyjednávání v Praze 1 vede dosavadní starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Koalice My, co tady žijeme, která ve volbách skončila druhá i Zelená pro jedničku už ale spolupráci s ním vyloučily.

V Praze 2 bude hlavním tématem jednání privatizace bytů. Vítězná ODS tam začala vyjednávat se všemi zvolenými subjekty. V Praze 3 vedou povolební vyjednávání o možné koalici dosavadní partneři - vítězný Žižkov (nejen) sobě, druhá TOP 09 a ČSSD. Koalice se ale zatím nerýsuje, možná by ale byla i bez vítěze voleb.

Hnutí ANO jako vítěz voleb jedná o sestavení koalice v Praze 4, 8 a 10. V Praze 6 jednala vítězná TOP 09 se všemi zvolenými stranami kromě KSČM, o sestavení koalice by se mohlo pokusit i druhé ANO, které získalo osm mandátů. V Praze 9 se očekává pokračování stávající koalice TOP 09 a ODS, jednání ale ještě neskončila. Na pražském Jižním Městě vede vyjednávání vítěz víkendových voleb - Hnutí pro Prahu 11, v 45členném zastupitelstvu bude mít 18 křesel.