Pražským primátorem má být Hudeček, říká Schwarzenberg

Úřadující pražský primátor Tomáš Hudeček u stanice metra Vltavská

Úřadující pražský primátor Tomáš Hudeček u stanice metra Vltavská Zdroj: ctk

Vhodným adeptem na post pražského primátora by byl podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který je nyní pověřený řízením města. Na Hudečkovi v čele metropole se shodlo i vedení strany.

„Primátora samozřejmě musejí vybrat zastupitelé. Ale jako Pražanovi se mi coby vhodnější jeví Tomáš Hudeček,“ řekl Hospodářským novinám Schwarzenberg.

Podporu mu při jednání klubu zastupitelů vyjádřili i původní kandidáti - předseda klubu Jiří Vávra a lídr volební kandidátky Zdeněk Tůma a jeden z favoritů na uvolněnou funkci primátora, radní Václav Novotný (TOP 09). „Já jej určitě budu podporovat,“ uvedl. Hudeček řekl, že pokud mu dá klub důvěru, pak „odpovědnost za chod města přijme“.

Tuto možnost ještě v květnu přitom odmítal. „Jsem přesvědčen o tom, že Praze můžu dát více v oblasti územního plánování a s tím spojeného rozvoje města,“ sdělil v online rozhovoru na E15.cz. Doposud se jako nejpravděpodobnějších kandidátech mluvilo o šéfovi zastupitelů TOP 09 Jiřím Vávrovi nebo radním Novotném.

Hlavní město je bez primátora již od 23. května, kdy TOP 09 odvolala za pomoci hlasů ČSSD a KSČM primátora Bohuslava Svobodu a několik radních z ODS. Prahu momentálně řídí šest radních za TOP 09 v čele s Tomášem Hudečkem. Nového primátora by měli pražští zastupitelé volit 20. června.

TOP 09 bude ke zvolení svého kandidáta primátorem potřebovat ještě hlasy zastupitelů z jiné strany. Dnes budou představitelé strany jednat se zástupci ČSSD. “Zastupitelský klub TOP 09 se vynasnaží jednání akcelerovat do té míry, aby mohla být završena během příštího týdne,” řekl Jiří Vávra.

: