Pražští radní schválili vznik městského koncernu

Magistrát Hl. Města Prahy

Magistrát Hl. Města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Rada hlavního města Prahy schválila založení vlastního městského koncernu. Do něj se mají sdružit jednotlivé společnosti města za účelem lepší komunikace, optimalizace a snížení nákladů. Serveru E15.cz to sdělil radní Petr Dolínek, který hlasoval pro vznik podniku. 

Původně chtěl pražský magistrát jednotlivé firmy pospojovat jednotným holdingem, v tomto případě by však muselo dojít ke změnám ve struktuře společností. Praha se proto rozhodla pro vznik koncernu, kdy bude jednotlivé společnosti zavazovat ke spolupráci smlouva. Zastupitelstvo už ve věci rozhodovat nebude, Rada výsledek hlasování předloží pouze jako informaci o rozhodnutí, jak E15 potvrdil radní Karel Grabein Prcházka. Uvedl to také Petr Dolínek.

Současné vedení magistrátu tak navázalo na snahy z dřívějšího volebního období. Tehdy se obdobný návrh snažila prosadit TOP 09. „Nebudeme popírat, že jsme směřovali k témuž řešení,“ řekl k založení koncernu Václav Novotný z TOP 09, podle kterého je však chybou, že s návrhem přichází koalice až před volbami. 

Prvními firmami začleněnými do vzájemné struktury mají být Pražská plynárenská, Pražská vodohospodářská společnost, Kolektory Praha a Pražské služby. U poslední jmenované firmy ale musí město počkat na vyplacení drobných akcionářů. V další vlně by se následně přidaly další městské firmy. Vznik koncernu by se pak měl na stůl dostat novým městským radním, kteří vzejdou z komunálních voleb.

Právě výběr prvotního vzorku firem kritizuje náměstkyně primátorky za Trojkoalici Petra Kolínská. „Stranou zůstávají společnosti, které by koncernové řízení potřebovaly nejvíce,“ vysvětlila pro E15.cz Kolínská, proč se dnešního hlasování zdržela. Obdobný názor má podle ní na návrh také zbytek klubu.

Obdobně se vyjádřila také Alexandra Udženija z ODS. „Když jsme se ptali, proč nebudou zahrnuty klíčové firmy jako je Dopravní podnik, nedostali jsme uspokojivou odpověď,“ vysvětluje Udženija, která návrh považuje jen za koncentraci moci.

Koncern má vzniknout na základech nefunkční společnosti Pražská plynárenská holding, jež by se ale pro potřeby města přejmenoval. V jeho výboru by měli zasednout ředitelé jednotlivých společností, které mají doplnit zastupitelé z koalice i opozice. 

Vídeňská inspirace 
 Lidé z pražského magistrátu si pro inspiraci s organizací městských firem jezdí do rakouské Vídně. Tam holding Wiener Stadtwerke funguje už 18 let. V čele jeho dozorčí rady stojí ředitel magistrátu, kterého vybírají politici, v úřadu ale pak působí až do odchodu do důchodu. Pod holdingem se šestnácti tisíci zaměstnanci je například dopravní podnik, energetická společnost nebo pohřební služby. „Bez holdingu bychom měli patnáct finančních oddělení. Teď máme centrální mzdovou účtárnu,“ vysvětluje synergické efekty finanční ředitel Wiener Stadtwerke Roman Fuchs.