Holding zatím nebude. Praha pospojuje městské firmy koncernovou smlouvou

Karel Grabein Procházka

Karel Grabein Procházka Zdroj: ctk

Praha ustupuje od projektu městského holdingu, který měl sdružovat městské firmy, kde je Praha stoprocentním vlastníkem. Místo toho chce hlavní město firmy řídit na základě koncernové smlouvy.

Prvními firmami, které by měly být koncernově řízené, budou Pražská plynárenská, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby a Kolektory Praha. Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) se rozhodlo město odsunout připravovaný projekt městského holdingu do doby, než bude po podzimních volbách zvoleno nové vedení Prahy. „Nová reprezentace se může rozhodnout, jestli v projektu chce nebo nechce pokračovat,“ řekl Procházka.

Koncern je podle něj vhodnějším řešením, protože se týká změny řízení, ale nedochází k majetkovým přesunům. „Nedošlo by k žádným nevratným krokům. Kdyby tento záměr neměl podporu po volbách, tak všechno běží dál, jak je to nyní,“ dodal Procházka.

Návrh na vytvoření koncernu přednese Procházka příští týden na zasedání Rady a zastupitelstva. Koncernová smlouva by podle něj upravovala vztahy mezi začleněnými firmami a jejich vztah s městem jako hlavním a jediným akcionářem.

Musel by se vytvořit koncernový výbor složený ze zástupců firem i zastupitelstva, který by firmám dával pokyny. „Byla by to taková profesionální platforma, která by připravovala pokyny a kroky pro dozorčí radu a představenstvo pro řídící osobu,“ řekl Procházka. Onou řídící osobou by byla existující, ale prakticky nečinná, společnost Pražská plynárenská holding, která by se pro tyto potřeby přejmenovala na Pražský městský holding. Dozorčí rada této firmy by pak měla finální slovo při schvalování projektů.

V koncernovém výboru by kromě ředitelů dotčených firem zasedli i zastupitelé, a to koaliční i opoziční. Procházka prý už neformálně vyzval kluby, aby nominovaly vlastní členy do výboru. Uspořádání by mohlo podle radního fungovat do několika měsíců. „Nejde jen o centrální nákupy a koordinaci firem. Pro Prahu je také důležité, že na základě této platformy má kvalitnější reporting. Lépe získá informace od firem, se kterými může rychle a strategicky nakládat," řekl radní.

Koncernovou strukturu zavedlo už loni Brno. Řídícím členem tam ale není jiná městská firma, ale přímo rada města. Podle Procházky ale pražský model má výhodu v tom, že na řízení koncernu bude mít vliv i opozice. Po prvních čtyřech firmách by se postupně do koncernu mohly začlenit například Technická správa komunikací či Dopravní podnik.