Prestižní cenu za odpovědné podnikání získaly IBM a ZLKL

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

Rekordních 101 firem se letos přihlásilo do tradiční národní soutěže TOP Odpovědná firma, v níž nezisková platforma Byznys pro společnost každoročně ohodnocuje nejlepší firmy a jejich projekty udržitelného a odpovědného podnikání v České republice.

Vítězi hlavních cen v ročníku 2014, který obsahoval celkem 13 soutěžních kategorií, se mezi velkými firmami stala tuzemská pobočka společnosti IBM a mezi malými firmami strojírenská společnost ZLKL z Olomoucka. Mezi top 3 nejlepší velké firmy se dále probojovaly firmy Microsoft a ČEZ. Odpovědným lídrem byla ve veřejném hlasování zvolena Martina Grygar Březinová, generální ředitelka Sodexo Benefity.

Stále víc společností v České republice se přitom v oblasti odpovědného a udržitelného byznysu (zkráceně CSR) soustředí na oblasti a témata, která tvoří jádro jejich podnikání a v nichž jsou firmy silné. „Umí tak využívat to nejlepší, co mají, aby pomáhali v rozvoji celé společnosti,“ doplňuje Kalousová.

Například IBM tak byla letos oceněna za inovace a strategický koncept pracovního začleňování znevýhodněných skupin obyvatel, Microsoft za integraci odpovědného přístupu v rámci byznysu a ČEZ za konzistentní přístup a podporu regionů. Plzeňský Prazdroj zase za otevřené a hodnotné informace, které o svém podnikání poskytuje veřejnosti. A třeba malá společnost PRO-BIO uspěla s přístupem, jakým podporuje život regionu a komunity v Olomouckém kraji, kde působí.

TOP Odpovědná firma je nezávislá cena, která od roku 2004 vyzdvihuje nejkvalitnější a inovativní aktivity společností v oblasti udržitelného a odpovědného podnikání v České republice. Projekty hodnotí expertní komise, složená ze vedoucích zástupců komerčního sektoru, samosprávy, neziskových a odborných organizací.