Prezident Zeman chce zakázat nebezpečné sporty, třeba rallye

Ford Fiesta WRC řízený Jarri-Matti Latvalou

Ford Fiesta WRC řízený Jarri-Matti Latvalou Zdroj: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman chce zakázat, či alespoň omezit nebezpečné sporty, zmínil třeba rallye. Uvedl to ve spotu k Týdnu bezpečnosti silničního provozu, který dnes v Praze novinářům ukázali pracovníci oddělení BESIP ministerstva dopravy. Akci, která se koná ode dneška do 12. května a je letos zaměřena na chodce, Zeman zaštiťuje. Prezident řekl, že záštitu je třeba doplnit konkrétním návrhem.

„Domnívám se, i když je to nepopulární, že by u nás měly být zakázány, nebo alespoň omezeny ty sporty, které vedou k množství smrtelných úrazů,“ prohlásil prezident ve spotu.

Kritizoval například rallye. „Je to sportovní odvětví, které vede k mnoha smrtelným úrazům jak řidičů, tak diváků. A co hůře, vede k tomu, že diváci přenosů nabudou přesvědčení, že i oni jsou mistři světa a mohou jezdit stejně, jako se jezdí v rallye,“ uvedl Zeman.

„Proto samozřejmě podporuji akci za bezpečnost silničního provozu. Ale domnívám se, že tato podpora nemá být vyjádřena pouze prázdnými frázemi, ale konkrétním návrhem,“ doplnil ve spotu prezident.

Šéf sekce rallye při Autoklubu České republiky Pavel Schovánek řekl, že se členové sekce budou Zemanovu záměru věnovat na čtvrtečním zasedání. Pouze „jako občan, ne přestavitel rallye“ dodal, že prezidentovo vyjádření je poplatné všelidové vlně. Rozsáhlou diskusi o bezpečnosti rallye vyvolala loňská nehoda v Lopeníku na Uherskohradišťsku, kde závodní vůz vyjel z trati a zabil čtyři dívky ve věku od sedmi do 19 let.

Podle Schovánka je ale daleko více činností, které mnohem vážněji ohrožují populaci, zejména mladou. Dnes není bezpečné ani přecházení ulice, řekl. „Tak letos zahynulo také mnoho lidí nebo se nám lidé topí na řekách. A to nemluvím o kouření a pití alkoholu. Pan prezident to neuchopil za správný konec,“ míní. Rallye je podle něj v ČR také úzce spojená s firmou Škoda Auto, takže mají závody nemalý podíl na vývoji technologií. „I v tom superbu, kterým jezdí pan prezident,“ dodal.

Informační kampaň zaměřenou na bezpečnost chodců dnes představilo oddělení BESIP v Centrálním parku v Praze - Pankráci. Ústřední automotoklub na akci ukázal i trenažéry auta a motocyklu, včetně simulátoru nárazu a převrácení vozu. Zájem byl také o řízení s brýlemi, které napodobovaly efekt vyvolaný požitím alkoholu.

:

Dušan Kütner: Jede se rallye, vypadněte!