Prezident Zeman jmenoval Beka rektorem, dekret mu poslal po ministryni

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenoval Mikuláše Beka na další funkční období rektorem Masarykovy univerzity. Oproti zvyklostem se s ním ale prezident na Pražském hradě nesetkal a dekret mu společně s dopisem poslal po ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). Bek, který měl se Zemanem spory, se o jmenování dozvěděl z médií. Oficiální cestou dosud informaci nedostal. Proto se k situaci zatím nechce vyjadřovat.

„K formě předání dekretu se nechci vyjadřovat, protože platí: de gustibus non est disputandum. Tedy o vkusu se sice dá vést spor, nedá se ale rozhodnout rozumnou diskusí. A vkus máme odlišný,“ napsal Bek na svém profilu v sociální síti Facebook.

Ministryně školství prezidentovo rozhodnutí o Bekově jmenování obdržela. „Ministryně se v pátek 17. července setká s rektorem Masarykovy univerzity a požádala o setkání také prezidenta republiky,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva. O čem přesně chce Valachová se Zemanem hovořit, ministerstvo upřesnit nechtělo.

Nové funkční období Bekovi začne 1. září, potrvá čtyři roky. S jeho jmenováním na začátku července vyslovila souhlas i vláda. Univerzita podle mluvčí Terezy Fojtové zatím neví, kdy a jakou cestou Bek obdrží z ministerstva dekret o jmenování.

Proti zvyklostem

Prezident obvykle zve rektory při jmenování na Pražský hrad, kde jim dekret předá při slavnostním ceremoniálu. „Pan prezident zvolil následující postup. Ten příslušný jmenovací dekret byl dnes zaslán ministryni školství, mládeže a tělovýchovy společně s dopisem prezidenta republiky a s žádostí o předání dekretu jmenovanému,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman má podle něj právo zvolit si variantu, jakým způsobem dekret předá. „Může si zvolit variantu předání na Pražském hradě, může ale také zvolit variantu předat tento jmenovací dekret prostřednictvím školství a takto to pan prezident také učinil,“ dodal Ovčáček. Nevidí důvod, proč záležitost zdůvodňovat.

Padesátiletý muzikolog řídí druhou největší univerzitu v Česku od roku 2011. Znovu byl do funkce rektora v dubnu navržen akademickým senátem MU. Byl jediným kandidátem. Dostal 41 hlasů, pět členů senátu hlasovalo proti, tři se zdrželi. Vedle jiných úkolů chce pracovat na sblížení přírodovědných a humanitních oborů.

Bek chce univerzitu posunout výš v mezinárodní konkurenci

Staronový rektor chce pracovat také na posunu univerzity ve světových žebříčcích vysokých škol. Cestou k tomu má být snižování počtů studentů připadajících na jednoho učitele, větší internacionalizace školy a posilování mezioborové spolupráce na výzkumných projektech s mezinárodním přesahem.

Bek Zemanovi neumožnil v době kandidatury na prezidenta vystoupit před studenty univerzity. Jako důvod uvedl blížící se volby. Prezident Beka následně dvakrát nepozval na oslavy 28. října. Na dotaz, zda za osobním nepředáním dekretu jsou osobní spory, Ovčáček řekl, že dostatečnou odpovědí je, že Zeman jmenování podepsal.

Bek v minulosti nechtěl spekulovat o tom, zda někdejší rozpory mohou ovlivnit jeho jmenování rektorem. „Já bych odlišoval tu rovinu, kdy jsem nebyl pozván na společenskou záležitost, a tu rovinu, kdy prezident jmenuje na návrh akademického senátu rektora. To považuji z hlediska závažnosti za hodně odlišné situace,“ řekl novinářům v dubnu po svém zvolení akademickým senátem.