Přichází zúčtování. Vývozci se dozvědí, zda se jich týkají protiruské sankce

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Firmy, které exportují do Ruska, se dozvědí, zda se jich týkají sankce uvalené Evropskou unií. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pořádá první schůzku s více než 100 exportéry, které se zúčastní zástupci Licenční správy MPO a Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Podobné setkání se má podle ministerstva opakovat, resort je nyní zavalen dotazy vývozců ohledně sankcí.

Sankce ze strany EU cílí na kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy. Vývozci zboží a technologií dvojího užití budou muset žádat o vývozní povolení Licenční správu MPO. Exportéři citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory musí zase podat žádost Finančnímu analytickému útvaru ministerstva financí.

Ministerstva průmyslu a obchodu a financí již kvůli unijním protiruským sankcím zveřejnila návod pro exportéry do Ruska. Vývozci se také mohou informovat na zelené lince MPO 800 133 331. Podle materiálu stát neudělí žádné povolení k vývozu či prodeji, pokud existuje podezření, že dané dodávky nebo služby jsou určeny pro projekty, které se týkají průzkumu a těžby ropy v hlubinných vodách, arktického průzkumu a těžby ropy nebo projektů zaměřených na ropu z břidlic v Rusku.

Opravy vrtulníků bez změny

Licence a povolení na vývoz zbraní do Ruska nebudou udělovány. Zpráva pro exportéry uvádí, že v případě Česka nebude ohrožena dohoda mezi vládou České republiky a Ruska o organizaci oprav vrtulníků.

Sankce Evropské unie vůči Rusku podle nedávného vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka povedou k poklesu tržeb českých firem o asi 2,2 miliardy korun a ohrožení 700 pracovních míst. Odvetné sankce Ruska pak ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst.

Doporučí Ázerbájdžán a Kazachstán

Kvůli posuzování sankcí a jejich dopadu vláda zřídila pracovní skupinu, kterou povede státní tajemník pro evropské záležitosti na úřadu vlády Tomáš Prouza. Dále v ní budou náměstci ministra financí, zahraničí, průmyslu a obchodu a zemědělství.

„Exportérům postiženým sankcemi s primárním zaměřením na Rusko budeme doporučovat, aby se zaměřili na jiné vhodné trhy, například relativně bohaté trhy Ázerbájdžánu nebo Kazachstánu. V obou zemích jsou vývozcům k dispozici kanceláře zahraničního zastoupení CzechTrade,“ uvedl mluvčí MPO Filip Matys.