Primátor Hřib odstoupí ze správní rady VZP, nahradí ho Pavel Východský

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes oznámil, že odstoupí ze správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), jak slíbil před obecními volbami. Místo něj Piráti nominovali Pavla Východského, schválit to musí Sněmovna. Nové složení má správní rada VZP od loňského února. Dvě třetiny postů se obsazují po volbách podle složení dolní komory.

Správní rada největší pojišťovny má 30 členů. Deset nominuje vláda na návrh ministra zdravotnictví. Dvacet míst, které obsazuje Sněmovna, si strany dělí podle poměrného zastoupení v dolní komoře.

"My tímto krokem plníme slib, který jsme dali před volbami; to znamená, jestliže se já stanu primátorem hlavního města Prahy, tak se vzdám svého členství ve správní radě VZP," uvedl Hřib. "Jakmile doproběhne úspěšně převolba na plénu Poslanecké sněmovny, zašlu svůj rezignační dopis na VZP," doplnil.

Východský dnes na tiskové konferenci Pirátů uvedl, že má profesní zkušenosti z oblasti pojišťovnictví, zdravotního pojištění a řízení IT. "V pozici bych se chtěl zabývat IT zakázkami ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a rozvojem nového informačního systému mimo jiné i v návaznosti na nový zákon o elektronizaci zdravotnictví," doplnil.

Východský podle webu společnosti TATE International, vydavatele odborného časopisu Data Security Management, pracoval na manažerských pozicích v České pojišťovně a dceřiných společnostech skupiny ČP/PPF a následně ve VZP, kde působil v liniových a statutárních pozicích v oblastech provozu pojištění, restrukturalizace, corporate governance, vyšetřování pojistných podvodů, interní bezpečnosti, interního auditu a řízení ICT. V současnosti se zabývá řízením strategických projektů.

Vítězné hnutí ANO má v radě osm zástupců. ODS má tři zástupce, Piráti a SPD po dvou a po jednom ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Deset dalších členů je nominovaných současnou vládou vedenou Andrejem Babišem (ANO).

Hřib dále uvedl, že se domnívá, že bude "úplně prvním, kdo rezignoval ze správní či dozorčí rady VZP od roku 1993, kdy byla pojišťovna zřízena". Ve správní radě podlě něj jsou jednoznačně další kandidáti, kteří by měli na post rezignovat kvůli střetu zájmů.

"Selský rozum dá, že nelze posílat faktury sám sobě, nemohu být ve vedení veřejné instituce, která nakládá s veřejnými penězi, a přitom zároveň být jejím dodavatelem," zdůraznil.

Správní rada jmenuje a odvolává ředitele, schvaluje návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrky a výroční zprávy, schvaluje zásady smluvní politiky a objem úhrad poskytovatelům. Rozhoduje o nákupu nemovitostí v pořizovací ceně přes pět milionů korun či o využití prostředků rezervního fondu.

VZP je největší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven, má asi 5,9 milionu klientů. V letošním roce plánuje hospodařit se 194 miliardami korun, na zdravotní služby z nich vydá 186 miliardy. Na rezervním účtu má pojišťovna 2,4 miliardy korun, plánuje ho letos navýšit asi o deset miliard. Celkem bude letos systém veřejného zdravotníhp pojištění hospodařit s 320 miliardami korun.