Primátorem Českých Budějovic se stal opět Jiří Svoboda

Jiří Svoboda

Jiří Svoboda Zdroj: ČTK

Jiří Svoboda
Jiří Svoboda
Jiří Svoboda
4
Fotogalerie

Zastupitelé Českých Budějovic zvolili primátorem Jiřího Svobodu (ANO). Město bude řídit koalice ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. Svoboda dostal 32 hlasů z 45, 13 zastupitelů bylo proti. Prvním náměstkem primátora byl zvolen Juraj Thoma (HOPB), dostal 31 hlasů, proti bylo devět zastupitelů, zdrželi se tři.

Koalice má v zastupitelstvu o 45 členech 27 zastupitelů. Místa v jedenáctičlenné radě si rozdělí v poměru 5 - 4 - 1 - 1. Zvýší se počet náměstků ze čtyř na šest. ANO a HOPB mají po dvou náměstcích a zbývající dva subjekty vždy jednoho. Poslední čtyři roky byli na radnici čtyři náměstci a jeden uvolněný radní. V nové koalici uvolnění radní nebudou, bude ale uvolněný člen zastupitelstva ve výboru pro veřejnou správu a IT.

Statutárním náměstkem se dnes stal Thoma z HOPB. Za ANO zůstávají náměstky František Konečný a Petr Holický, oba získali 30 hlasů. Podle koaliční smlouvy má být dalším náměstkem za HOPB Ivo Moravec, za Společně pro Budějovice Tomáš Bouzek (TOP 09), za Čisté Budějovice se STAN Viktor Vojtko (STAN). V radě by měli být kromě primátora a náměstků ještě jako neuvolnění radní Roman Kubíček (ANO), Andrea Nádravská (ANO), Martin Maršík (HOPB) a Tomáš Chovanec (HOPB).

V dopravě plánuje koalice parkovací dům i nová záchytná parkoviště, chce také zklidnit dopravu na náměstí. Chystá i stavbu městských nájemních bytů, přibude rovněž kamer. Mezi plány patří i to, že město nebude vybírat poplatek za odpad u dětí do jednoho roku věku, a stavba sportovní haly.

Opozice, například Martin Kuba z ODS, dnes kritizovala, že přibývá náměstků. "Před deseti lety byl primátor a tři náměstci, agendu, kterou dnes rozdělujete mezi sedm lidí, zvládali lidé čtyři. To navyšování je naprosto nesmyslné, neekonomické a neefektivní rozhodnutí," řekl Kuba.

Tomáš Kuboušek, bezpartijní kandidát TOP 09 v letošních komunálních volbách ve městě, vyzval dnes zastupitele, aby se distancovali od Andreje Babiše a kauzy s jeho synem. Reagovalo jen několik zastupitelů: Jan Zahradník (ODS) řekl, že není dobře, že je Babiš premiérem. Vojtěch Filip (KSČM) řekl, že je potřeba ctít presumpci neviny. Lukáš Mareš (Piráti) se ptal, zda jihočeské ANO chystá ke kauze prohlášení, odpověď od ANO nedostal.

V komunálních volbách v Českých Budějovicích získalo ANO 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS má osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti mají šest mandátů, čtyři zastupitele má KSČM. Šesté je spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá je koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli.