Profesní komory chtějí více promlouvat do tvorby zákonů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto Govba CC BY 2.0 Flickr

Sobotkův kabinet hodlá těsněji spolupracovat s profesními komorami. Lékaři, advokáti, auditoři, daňoví poradci a další profesionálové by měli mít větší slovo než dosud při tvorbě zákonů. Jejich sdružení by proto měla dostávat k posouzení ty návrhy zákonů, které se týkají jejich oborů.

„Úroveň komunikace ministrů s komorami je rozdílná, někde je bez problémů, někde není příliš častá a vstřícná, někde nefunguje vůbec,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Ten se spolu s ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem sešel se zástupci dvanácti komor zřízených podle zákona.

Například šéf advokátní komory Martin Vychopeň charakterizoval úroveň spolupráce s ministerstvem spravedlnosti jako „nic moc“. Důvodem podle něho nejsou ani tak kvality ministrů jako jejich časté střídání. Důsledkem je pak absence koncepčního přístupu, množství novel zákonů a přílepků k projednávaným normám.

Úroveň komunikace ministrů s komorami je rozdílná, někde je bez problémů, někde není příliš častá a vstřícná, někde nefunguje vůbec

Prezident České lékařské komory Milan Kubek míní, že stát dosud odborný potenciál komor nevyužíval. Komora, v jejímž čele stojí, má sice k ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi otevřené dveře, ale horší je situace komory lékárníků a stomatologů.

Profesní komory žádají nejen o přístup k tvorbě norem z domácí dílny, více a hlavně včas by se chtěly podílet i na připomínkování evropských předpisů. Zástupci příslušných komor by podle vyjádření ministra Dienstbiera nyní měli mít přístup také na jednání legislativní rady vlády. Rovněž premiér bude klást ministrům na srdce, aby zavčas využívali znalostí odborných komor i další členové vlády.

Setkání se zúčastnili předsedové komor lékařů, stomatologů, lékárníků, advokátů, notářů, veterinářů, auditorů, architektů, daňových poradců, exekutorů, patentových zástupců a autorizovaných inženýrů a techniků. Podobné schůzky se mají konat pravidelně. Další dvě mají proběhnout do letních prázdnin.

David Klimeš: Komora tápe, povinné členství nepomůže