Protikorupční žalobci sklízí vlnu kritiky, poslanci žádají víc kontroly

Jeroným Tejc

Jeroným Tejc Zdroj: ctk

Třetí pokus reformovat státní zastupitelství, na jehož podobě se dohodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) s nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem, začali kritizovat členové ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny z ČSSD, KDU-ČSL i dalších stran. Právě jejich názory o osudu normy rozhodnou. Pelikán přitom koncem března tvrdil, že se mu podařilo dosáhnout shody „mezi všemi klíčovými aktéry“ včetně vládní koalice.

Poslanci odmítají vágní vymezení kompetencí nového státního zastupitelství, které se má zabývat závažnou ekonomickou kriminalitou a korupcí. A především to, že by ho vůbec nikdo nekontroloval. Poukazují i na riziko, že se z nejvyššího žalobce stane prakticky neomezený pán nad soustavou.

„Není možné, aby si toto specializované pracoviště zcela libovolně vybíralo kauzy, kterými se bude zabývat, například podle toho, jak jsou mediálně zajímavé,“ řekl deníku E15 předseda výboru za sociální demokracii Jeroným Tejc. Zatímco u velkých hospodářských a finančních případů by takzvaný speciál vyšetřoval jen ty se škodou nad 300 milionů korun, u korupce by pro něj žádné omezení neplatilo. „Je potřeba vypracovat analýzu, kolik těchto věcí žalobci řeší, a pak nastavit rozumné limity,“ dodal poslanec. Stejný názor zastávají i lidovci či opozice.

Dohled má zajistit soud

Zásadní výhrada se týká neexistence dohledu nad novým zastupitelstvím. Podle zákonodárců by ho měl provádět buď nejvyšší žalobce, nebo soudci místně příslušní k daným kauzám. První varianta by však v podstatě znamenala návrat k bývalé prokuratuře.

Po navrhovaném zrušení obou vrchních státních zastupitelství bude hlava soustavy kontrolovat nejen krajská, ale i okresní zastupitelství. A pokud by získala moc ještě nad speciálem, ovládala by celou soustavu, s jejímž vznikem navrhovaný zákon počítá. „Přikláním se k tomu, aby dohled zajišťoval soud,“ uvedl Tejc. Podobně jako někteří další politici by vrchní zastupitelství nerušil.

Soudci: Správa justice je špatná
Ministerstvo spravedlnosti selhává při správě soudnictví, současný systém se vyčerpal, shodly se v Brně špičky české justice. Ty kritizují hlavně to, že stále nevznikla Nejvyšší rada soudnictví, o níž se už roky diskutuje. Podle šéfa rezortu Roberta Pelikána (ANO) však neexistuje jistota, že by soudnictví spravovala lépe než stát. Některé zahraniční příklady jsou prý mimořádně alarmující. „Debatu je třeba vrátit na začátek a znovu si položit otázku, k čemu soudcovskou samosprávu potřebujeme,“ uvedl Pelikán.

Pavel Zeman: Ústava definuje nezávislost žalobců nešťastně