Průzkum: intervence ČNB uškodily třetině firem, sedmině pomohly

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Intervence České národní banky (ČNB) na oslabení kurzu koruny uškodily podle průzkumu ČSOB 35 procentům podniků, 14 procentům naopak pomohly. Podle téměř poloviny firem neměly vliv. Průzkum mezi 500 firmami se uskutečnil koncem roku 2015. Ve stejném průzkumu před dvěma lety tvrdilo 57 procent podniků, že jim zásah ublížil, jen deset procent z nich tehdy tvrdilo opak.

Celkem 44 procent podniků podle průzkumu nyní míní, že koruna po ukončení intervencí, které drží kurz poblíž hladiny 27,00 Kč/EUR, posílí. Dalších 35 procent firem předpokládá, že koruna zůstane na nynější úrovni. Naopak její oslabení očekává pouze desetina společností.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a následně kurz držet poblíž hranice 27 Kč/EUR. Od té doby do konce loňského listopadu ČNB na intervence vynaložila zhruba 400 miliard korun.

V polovině prosince Bankovní rada ČNB zopakovala, že pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí se nachází okolo konce roku 2016. Samotná prognóza ČNB počítá s intervenčním režimem do konce roku 2016. Podle některých ekonomů ovšem může centrální banka prodloužit kurzový závazek až do jara 2017.

Eurczk