Průzkum: Optimismus investorů se zvedá

Evropská komise podle Financial Times chystá "útok" proti velké auditorské čtyřce. Pro tyto firmy chce prosadit přísnější pravidla. Ta by je donutila vzdát se konzultačních služeb a sdílet auditorské práce s menšími rivaly.

Evropská komise podle Financial Times chystá "útok" proti velké auditorské čtyřce. Pro tyto firmy chce prosadit přísnější pravidla. Ta by je donutila vzdát se konzultačních služeb a sdílet auditorské práce s menšími rivaly.

Investoři z oblasti soukromého kapitálu (private equity) ve střední Evropě jsou nyní optimističtější než před půl rokem. Index důvěry soukromého kapitálu ve střední Evropě společnosti Deloitte (Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index) mezi říjnem loňského roku a letošním dubnem vzrostl o 30 bodů na 101 bodů.

S rostoucím optimismem koresponduje i to, že v uvedeném období došlo v regionu střední Evropy k nárůstu počtu významných transakcí, stejně tak se společnostem soukromého kapitálu daří získávat financování pro své projekty. Z průzkumu také například vyplynulo, že 72 procent dotázaných očekává, že úroveň dokončených obchodů zůstane v následujících měsících minimálně stejná.

„V současné době převládají na trhu transakce ze strany kupujících a poskytovatelé úvěrů ve střední Evropě mají likviditu i chuť půjčovat. Bude zajímavé sledovat chování investorů na pozadí této nové situace, kdy stále více subjektů provádějících transakce bude mít k dispozici nové finanční prostředky k investicím,“ komentoval výsledky květnového průzkumu Garret Byrne, partner společnosti Deloitte, který je vedoucím pro oblast soukromého kapitálu ve střední Evropě.

Index důvěry soukromého kapitálu ve střední EvropěIndex důvěry soukromého kapitálu ve střední Evropě | E15

Na relativním optimismu vycházejícím z průzkumu se podepsalo očekávání respondentů, že ekonomika již nemá kam dále klesat. Pouze 21 procent dotázaných očekává další propad středoevropské ekonomiky, před půl rokem to bylo 69 procent respondentů.

Jeden z největších obchodů v regionu byl oznámen v Česku letos v březnu. Jde o prodej Net4Gas. „Prodej české distribuční plynárenské sítě Net4Gas, jejímž vlastníkem byla společnost RWE, společnostem Allianz Capital Partners a Borealis za 1,6 miliardy eur je dalším důkazem toho, že se na trh fúzí a akvizic v regionu střední Evropy opět navrací důvěra,“ doplnil Vladimír Šolc, partner v oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

Nechceme vnucovat naše know-how