Půjčky na stavbu obecních bytů začne Ministerstvo pro místní rozvoj poskytovat příští rok

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Zdroj: Euro

Ministerstvo pro místní rozvoj začne na jaře příštího roku poskytovat nízkoúročené půjčky na výstavbu obecních bytů. Na tiskové konferenci to uvedli ministryně Klára Dostálová (ANO) a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Program má přispět k zajištění sociálního a dostupného bydlení v obcích, ministerstvo pro tyto účely vyčlení na příští rok celkem tři miliardy korun.

Ministerstvo spustí program pro výstavbu obecních bytů v březnu, nebo v dubnu, uvedl Bartošek po jednání s Dostálovou. "Vznikají programy, kdy starostové budou moct stavět byty za zvýhodněný úvěr, což v praxi sníží nájem v těchto ekonomicky dostupných bytech," uvedl Bartošek. Obce budou moct stavět i domy, v nichž budou dostupné byty i sociální bydlení, přitom na vybudování sociálního bydlení by bylo možné čerpat i stoprocentní dotaci.

"Na příští rok zatím počítáme dvě miliardy dotační část, miliarda na zvýhodněné úvěry," řekla Dostálová. Programy se podle ní spustí na jaře z toho důvodu, aby obce měly možnost připravit projekty pro čerpání peněz. Ministryně připomněla, že do přípravy projektů zasáhnou i říjnové komunální volby, po nichž vzniknou nová zastupitelstva.

Podle Bartoška a Dostálové zůstane rozhodnutí o tom, jaký podíl na výstavbě obecního bydlení budou tvořit sociální byty, na rozhodnutí jednotlivých obcí. Stejně tak obce rozhodnou, pro koho sociální byty využijí.