PVK odškodní obyvatele Dejvic. Za zdravotní potíže dá nejméně pět tisíc

Zásobování pitnou vodou v Dejvicích

Zásobování pitnou vodou v Dejvicích Zdroj: ctk

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) odškodní lidi, kteří kvůli střevním potížím způsobeným znečištěnou vodou v pražských Dejvicích a Bubenči vyhledali lékaře, 5000 korunami. Hospitalizovaní dostanou řádově více. Vodohospodáři navíc nebudou odběratelům v době odstávky vody v Praze 6 účtovat vodné a stočné. Šestá městská část se mezitím rozhodla, že trestní oznámení kvůli znečištěné vodě pravděpodobně nepodá.

„Odškodnění má několik forem. V průběhu odstávky nebudeme účtovat vodné a stočné a každý, kdo za námi přijde s lékařskou zprávou, tak jej odškodníme. V případě lidí, kteří nebyli hospitalizováni, to bude 5000 korun. U hospitalizovaných řádově více,“ řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice lékařkou pomoc dosud vyhledalo 160 až 200 lidí.

Mrkos současně uvedl, že voda byla ve zmíněné oblasti kontaminována bakteriemi v pátek, nikoliv ve čtvrtek, jak se psalo na sociálních sítích a v médiích. První příznaky střevních potíží se u lidí objevily v sobotu odpoledne, uvedl Mrkos. Vodohospodáři nyní prozkoumávají a proplachují vodovodní řad. Pitná voda by v oblasti mohla začít téct z kohoutků ve středu.

Hledání slepého ramene

Vodohospodáři ráno začali s kamerovým průzkumem potrubí v Dejvicích a vodovodní řad současně proplachují vodou. „Výsledky odběrů jsou řádově lepší, než byly v pátek. Stále však ještě není voda pro koncové uživatele pitná,“ řekla Jágrová. PVK zatím vyšla opatření a ztráty zisku kvůli havárii na desítky milionů korun.

Technici předpokládají, že bakterie pocházejí ze slepého ramene, které vzniklo v 60. nebo 70. letech a nikdo jej nezanesl do map. „Podobná situace už tu byla. Viníkem by pak byl ten, kdo přípojku postavil a nezanesl jí do map,“ řekl Mrkos. Praha 6 sice původně chtěla podat trestní oznámení, nalezení viníka by ale podle vodohospodářů bylo velmi obtížné.

Hledání slepého ramene zabere vodohospodářům dva dny. Výsledky hledání nebudou mít vliv na to, kdy budou moci obyvatelé Dejvic a Bubenče znovu pít vodu z kohoutku, to záleží na hygienicích a výsledcích rozborů vody. Očekává se, že hygiena povolí vodu pít ve středu. Ve vodě byly v neděli zjištěny koliformní bakterie, které způsobují střevní potíže. Na 32 tisíc lidí je tak bez pitné vody z vodovodního řadu.

Pozdní reakce

Kvůli kontaminované vodě se v pondělí sešel i krizový štáb Prahy 6, který rozhodl, že například školy či léčebny bude zásobovat ve spolupráci s hlavním městem balenou vodou. Svolání krizového štábu na pondělí kritizuje opozice. Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka měl být štáb svolán již v neděli, kdy se radnice o znečištění vody dozvěděla.

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.