Řada měst a obcí zahájí nový rok rozpočtovým provizoriem. Včetně Prahy

Staroměstské náměstí v Praze

Staroměstské náměstí v Praze Zdroj: ctk

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, bude od Nového roku dočasně hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Důvodem je buď to, že po říjnových komunálních volbách nová zastupitelstva nestihla rozpočet schválit, nebo jde o strategii některých měst nastavit nový rozpočet až na základě výsledků hospodaření z předchozího roku.

V době rozpočtového provizoria obce například hradí jen nejnutnější výdaje zabezpečující provoz obce a nezahajují žádné nové investiční akce. Opatření platí do schválení řádného rozpočtu.

Praha bude v rozpočtovém provizoriu hospodařit minimálně v lednu a v únoru. To bude měsíčně činit dvanáctinu letošního rozpočtu, v němž byly výdaje nastaveny na 49,6 miliardy korun. Nový rozpočet by Praha měla mít v únoru, kdy jej budou schvalovat zastupitelé. V provizoriu skončí i městské části. Nemohou totiž sestavit rozpočet dříve než magistrát.

Praha tak bude od 1. ledna moci v rámci provizoria platit pouze chod města, nebude smět investovat do nových staveb a projektů. Každou investici budou muset schvalovat jednotlivě rada a zastupitelstvo. Faktury za rozestavěné stavby, jako například tunel Blanka, bude město průběžně platit.

Provizorium čeká Kladno, Příbram i Benešov

V rozpočtovém provizoriu skončí i řada středočeských měst a obcí. Jde například o Kladno, kde vedení města čeká na výsledek letošního hospodaření. Podle něj pak sestaví rozpočet pro rok 2015, který by měli zastupitelé schvalovat v březnu. Také rakovničtí zastupitelé budou rozpočet schvalovat až v březnu, kdy bude jasná většina velkých investic pro rok 2015. Zastupitelstvo se rozpočtovým provizoriem vyhne schvalování velkého množství rozpočtových opatření, jež během roku rozpočet upravují.

S rozpočtovým provizoriem vstoupí do příštího roku tradičně také Příbram a tentokrát i Benešov, který čeká na to, jak dopadnou některé nákladnější projekty financované z dotací. Rozpočtová provizoria budou mít také Kolín a Mladá Boleslav. Nový rozpočet schválí zastupitelé obou měst v lednu.

Rozpočet nemají ani Pardubice a Chrudim

V Pardubickém kraji mají dosud schválený rozpočet na příští rok ze čtyř okresních měst dvě, Pardubice a Chrudim. Jejich výše je obdobná finančním plánům přijatým na letošní rok. Svitavy a Ústí nad Orlicí vstupují do roku 2015 s rozpočtovým provizoriem, tuto taktiku zvolily i vloni.

V Královéhradeckém kraji vstupuje do nového roku s rozpočtovým provizoriem ze tří největších měst jen jednatřicetitisícový Trutnov. „S provizoriem vstupujeme do nového roku již dlouhou dobu a považujeme to za zodpovědnou cestu. Ostrý rozpočet tak není stavěn na odhadech, ale na reálných číslech,“ uvedl starosta Ivan Adamec (ODS). Roční objem rozpočtu Trutnova je kolem půl miliardy korun a město počítá s tím, že jeho bilance pro příští rok bude vyrovnaná či mírně přebytková.

MF odhaduje přebytky v rozpočtech obcí v objemu 11,6 miliardy

Podle zářijových odhadů ministerstva financí rozpočty měst a obcí v letošním roce skončí celkově v přebytku 11,6 miliardy korun, příští rok by se podle odhadů ministerstva měl přebytek snížit na 4,1 miliardy korun. Pokles je ale způsoben jen změnou ve vyúčtování peněžních transferů. Loni skončilo hospodaření měst a obcí s přebytkem 17,5 miliardy korun.

Celkové příjmy měst a obcí včetně Prahy by měly podle ministerstva financí příští rok činit 254,3 miliardy korun ve srovnání s letos očekávanými 263,4 miliardy korun. Z toho daňové příjmy města a obcí by měly příští rok stoupnout na 171,2 miliardy korun z letos očekávaných 166,9 miliardy korun. Výdaje by měly v roce 2015 ve srovnání s letoškem klesnout na 250,2 miliardy korun z 251,8 miliardy korun.