Radiokomunikace chystají seznam TV, které zvládnou nový standard DVB-T2

Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Jasno do toho, které televizní přijímače zvládnou přijímat nový standard DVB-T2, by měl vnést seznam certifikovaných přístrojů, který připravují České Radiokomunikace. Certifikaci televizí spustí firma v září. Česko by mohlo na nový standard digitálního televizního vysílání přejít v letech 2020 až 2022.

„Certifikace bude probíhat postupně, v závislosti na tom, jak budou výrobci a prodejci dodávat přístroje k ověřování. Seznam nebude fixně uzavřený k nějakému konkrétnímu datu, měl by se neustále rozšiřovat o nové modely, které certifikací projdou,“ uvedl Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací. Firma pro spotřebitele zřídí zvláštní internetové stránky.

Obchodníci v posledních dnech díky medializaci tématu čelí řadě dotazů zákazníků ohledně DVB-T2 (H.265/HEVC). Euronics uvádí, že televizory vybavené tímto tunerem by měly být bez dalších úprav nebo po aktualizaci firmwaru plně funkční i po přechodu na nové vysílání. K ostatním televizím bude potřeba pořídit set-top-box.

70 procent nových TV již tuner má

Televize s podporou DVB-T2 a tímto kódováním představují u Samsungu zhruba 70 procent modelů v nabídce. „Firmware se u televizorů přehrávat nebude, podpora DVB-T2 není jen otázkou nového softwaru, ale televizor musí být hardwarově schopen kódování zpracovat. Všechny modely TV, které HEVC podporují, jsou na jeho příjem připraveny už dnes,“ uvedl produktový manažer televizorů Samsung Martin Huba.

Podle údajů e-shopu Alza.cz je televizorů v nabídce, které nový standard splňují, nadpoloviční většina. „Podíl na prodejích překročil třetinu. Zájem zákazníků roste a stále větší procento těch, kteří kupují nový televizor požaduje model právě s tímto parametrem,“ řekl marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Letošní rok má být přitom ve znamení prodejů televizí. Prodejci očekávají, že díky třem významným sportovním svátkům prodeje vzrostou o čtvrtinu. „Oproti minulému roku očekáváme zvýšení prodejů přibližně o 30 procent, a to zejména v letních měsících, kdy proběhne evropský fotbalový šampionát Euro 2016 a letní olympijské hry,“ uvedl obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Průměrné stáří českých TV: 5,5 roku

Průměrné stáří televizorů v českých domácnostech je nyní 5,5 roku, uživatelé televize nejčastěji mění po pěti až sedmi letech. Termín přechodu na nový standard by měl být stanoven do konce letošního roku, předběžně je v připravované strategii naplánován na 1. února 2021. Vybavenost domácností televizory, které umožňují příjem signálu DVB-T2 HEVC, je podle vedoucího expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu pro digitalizaci Pavla Dvořáka nyní téměř nulová.

„I přes všechny mnohdy rozporuplné informace mají tuzemští televizní diváci minimálně čtyři roky na rozhodnutí, zda si koupí nový set-top-box, nebo obmění svoji současnou televizi za novou připravenou na vysílání DVB-T2 (H.265/HECV),“ dodal Tomáš Krátký ze společnosti Euronics.

DVB-T2 proti DVB-T poskytuje kvalitnější příjem a umožňuje vysílání více programů na méně frekvencích. Díky tomu by i při redukci rozsahu kmitočtů bylo možné vytvořit k současným čtyřem jeden až dva další celoplošné vysílací multiplexy. Ve druhé polovině letošního roku by pak měla být zahájena výstavba přechodových sítí DVB-T2, které by již příští rok měly pokrýt přes 95 procent domácností.

DVB-T2: Důvod, proč budete kupovat nový televizor