Rafaj potvrdil milionovou pokutu pro firmu Czech Frost. Neposkytla údaje

Předseda ÚOHS Petr Rafaj

Předseda ÚOHS Petr Rafaj Zdroj: CTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 1,1 milionu Kč pro firmu Czech Frost. Neposkytla úřadu obchodní záznamy, které vyžadoval. Firma je podezřelá, že se účastnila kartelu mrazírenských společností při přebírání, skladování a ochraňování zboží.

Letos v únoru do firmy přijela neohlášená inspekce antimonopolního úřadu. Chtěla prověřit i obchodní záznamy nacházející se v počítači jednatele společnosti. Firma to ale odmítla a dokumenty nezpřístupnila ani po upozornění, že může být potrestána pořádkovou pokutou.

„Neumožněním nahlížet do obchodních záznamů nacházejících se v počítači jednatele došlo k nevratnému znemožnění jejich prověření a bylo zabráněno získání důkazů protisoutěžního jednání,“ uvedl Rafaj.

Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže jsou v rámci šetření na místě v obchodních prostorách zaměstnanci antimonopolního úřadu oprávněni vstupovat do obchodních prostor soutěžitelů. Mohou mimo jiné nahlížet do obchodních záznamů a dělat si jejich kopie.

„Firma má během šetření na místě v obchodních prostorách povinnost s úřadem spolupracovat a zpřístupnit mu všechny dokumenty, které má k dispozici a které se týkají předmětu šetření,“ uvedl Rafaj.