Ředitel orchestru FOK Šmíd rezignoval

Orchestr

Orchestr Zdroj: Profimedia.cz

Ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK Ilja Šmíd odstoupil. Rada hlavního města jeho rezignaci přijala, výběrové řízení na obsazení ředitelského postu bude vypsáno v nejbližších dnech, nový šéf FOK by měl být znám do konce března, mezitím povede soubor ekonomická náměstkyně Miloslava Vaňková. Šmíd šéfoval Pražským symfonikům od dubna 2006, delší dobu ale čelil kritice.

Situace ve FOK byla řadu měsíců napjatá. Na jaře vyzval ředitele k rezignaci šéfdirigent Jiří Kout, kterého podpořila i umělecká rada. S kritikou vedení orchestru ale ředitel nesouhlasil, na jeho podporu vznikla i petice, kterou podepsalo několik známých vědeckých a uměleckých osobností. Nakonec se Šmíd rozhodl sám odstoupit.

„Příští rada vypíše výběrové řízení, do konce ledna se budou hlásit zájemci, kteří představí své koncepce. Když to všechno půjde dobře, do konce března bude vybrán nový ředitel,“ uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Praha původně chtěla znát jméno nového ředitele orchestru, který je příspěvkovou organizací města, do podzimu. S novým konkurzem se ale proces protáhne o několik měsíců.

David Mareček: Chceme vrátit filharmonii do první světové desítky