Referendum přes poštu. Sobotka obeslal členy ČSSD

Bohulav Sobotka

Bohulav Sobotka Zdroj: CTK

Vedení ČSSD rozeslalo členům strany hlasovací lísky, které mají přinést změnu. Jde o vnitrostranické referendum o změnách fungování sociální demokracie. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že plebiscit nejen oživí největší vládní stranu, ale přiláká do ní také nové členy.

Na účastníky hlasování čekají tři otázky: zda souhlasí s tím, aby o kandidátkách nově rozhodovali v přímém hlasování všichni členové strany v příslušném volebním obvodu, jestli jsou pro to, aby podle stanov alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do krajských a sněmovních voleb tvořily ženy, a zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí. Sobotka již ve čtvrtek řekl, že on na všechny tři otázky odpoví „ano“.

V případě úspěchu prvního referenda ČSSD počítá s pokračováním v této praxi i v budoucnu. „Je možné, že by se pak objevily otázky nejen k organizaci strany, ale i k programovým tématům,“ uvedl Sobotka. Sobotkův kritik, poslanec Jeroným Tejc, například původně navrhoval, aby se referendum vyjádřilo i k tomu, zda má ČSSD předložit zákon o zdanění církevních restitucí či zákon o zavedení sektorové daně. Tyto návrhy ale širší vedení socialistů odmítlo.

Revoluční změna v sestavování kandidátek

Předseda ČSSD považuje za důležité rozhodnutí především o tom, zda bude mít členská základna vliv na složení kandidátek. „Bude to znamenat zásadní a revoluční změnu. Budeme jediná politická strana, kde se skutečně všichni její členové budou moci podílet na sestavování kandidátních listin,“ uvedl premiér.

Celkem vedení ČSSD poslalo z pošty na Masarykově nádraží v Praze 22 577 doporučených zásilek. Aby byl korespondenční plebiscit platný, musí se ho zúčastnit nejméně čtvrtina straníků. V takovém případě by se pak výsledek promítl do změny stanov na příštím sjezdu ČSSD v březnu.

Odpovědní lístky mohou sociální demokraté posílat zpět do 3. srpna. „Myslím si, že není velkou překážkou, aby si členové vyzvedli dopis a odeslali jej,“ poznamenal Sobotka.

Víra v oživení

„Pevně věřím, že uskutečnění tohoto referenda oživí sociální demokracii a oživí také zájem o členství v sociální demokracii. Je možné, že některým našim sympatizantům a voličům bude líto, že se tohoto hlasování nebudou moci zúčastnit, a tou cestou k tomu, aby do budoucna v dalších referendech mohli vyjádřit svůj názor, je to, že vstoupí do sociální demokracie,“ prohlásil Sobotka po odevzdání zásilek na poště.

Další případná vnitrostranická referenda by se podle něj mohla týkat nejen fungování ČSSD, ale i programových otázek. To první vyjde stranu podle jejího vedení na zhruba 1,3 milionu korun a pro korespondenční formu se sociální demokraté rozhodli na základě pozitivní zkušenosti s tímto typem dotazování straníků u německé sociální demokracie.