Rekonstrukce skončila. Nahlédněte do budovy Národního muzea ještě před slavnostním otevřením

Historická budova Národního muzea

Historická budova Národního muzea Zdroj: E15

Historická budova Národního muzea
Historická budova Národního muzea
Historická budova Národního muzea
Historická budova Národního muzea
Historická budova Národního muzea
38
Fotogalerie

Generální rekonstrukce Národního muzea trvala 42 měsíců. Veřejnosti se historická budova slavnostně otevře 28. října.

Provoz muzea bude zahájen v sobotu 27. října za účasti nejvyšších ústavních činitelů, pro návštěvníky se pak budova otevře o den později. Vstupné bude až do konce roku zdarma. 

Podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše byla oprava historické budovy jednou z největších a nejsložitějších rekonstrukcí v historii České republiky. „Jsem rád, že se nám podařilo splnit slib a budovu uvést v rekordním čase 42 měsíců do zkušebního provozu u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 200 let od založení Národního muzea. Do řádného provozu uvedeme budovu v příštím roce a vedle výstav otevřeme i stálé expozice, včetně přírodovědeckých s proslulou velrybou – Plejtvákem myšokem,“ uvedl.

„Jde o událost rezonující s národní kulturní identitou v době jisté rekapitulace národních dějin v kontextu současného dynamického vývoje Evropy i světa. Zcela v duchu mezinárodních úmluv a deklarací je naším úkolem rozšiřovat všeobecné povědomí o naší svébytné identitě,“ řekl při otevření národního muzea náměstek ministerstva kultury Vlastislav Ouroda. 

Národní muzeum prozatím nabídne dvě výstavy. První exhibici tvoří nejzajímavější exponáty z Česka a Slovenska. Druhá je připravena k 100. výročí vzniku Československa a nabídne klíčové okamžiky minulého století i důležité dokumenty z našich dějin - Pittsburskou a Mnichovskou dohodu.

Budova Národního muzea byla vybudována v letech 1885-1891 podle projektů Josefa Schulze a stala se jednou z největších a nejvýznamnějších staveb v Praze. Několik dalších let se pak budovaly expozice.

Budova nebyla asi 120 let od svého otevření významně opravována, generální rekonstrukce začala po dlouhých průtazích až v roce 2015. Výstavní prostor se díky ní rozšířil asi o 30 procent.