Rekordní rok Agrofertu. Loni získal státní zakázky za 10 miliard

Agrofert na Praze 4

Agrofert na Praze 4 Zdroj: E15

Agrofert na Praze 4
2
Fotogalerie

Koncern Agrofert má za sebou rekordní rok, když získal státní zakázky v hodnotě téměř deset miliard korun. Svůj předchozí rekord holding překonal trojnásobně. Vyplývá to z údajů společnosti Datlab.

Jednou ze zakázek koncernu Agrofert byla dodávka biopaliv pro státní společnost Čepro za 3,4 miliardy korun, kterou získala během prosince jeho dceřinná společnost Preol. Ten také během roku dodal bez veřejné zakázky biopaliva za 3,9 miliardy korun. 

Podobně rekordní závěr roku 2022 měla i společnost Uniles. Ta získla zakázky za více než 2,3 miliardy korun. Celkově tak loni Agrofert vystoupal k částce téměř 10 miliard korun, což je trojnásobek proti dosud rekordnímu roku 2020.

„Většina zakázek proběhla řádně v režimu zákona v konkurenčním prostředí, nejedná se o žádné malé domů. Přesto jsme považovali za relevantní na výsledek upozornit s ohledem na rostoucí vztah a téměř dílčí závislost státu na firmách bývalého premiéra,“ komentuje zjištění Jiří Skuhrovec z Datlabu, který doplnil, že za jediný problematický nákup považuje zakázku společnosti Čepro.

VIDEO: Adéla z Agrofertu přemlouvá europoslance

Video placeholde
• youtube @AGROFERT

Zelená k proplacení zablokovaných dotací

Česko může v Bruselu zažádat o proplacení dotací, které už vyplatilo dceřiným společnostem koncernu Agrofert, uvedl v listopadu Český rozhlas s odvoláním na minsterstvo financí. Dosud byly dotace zablokované kvůli auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše, který Agrofert ovládá. Zablokované jsou nadále dotace pro dvě společnosti z Agrofertu – obchodníka se zemědělskými komoditami Cerea a výrobce plastů Fatra.

Proplácení dotací pro Agrofert bylo zastaveno poté, co se na začátku roku 2019 rozjel unijní audit ke střetu zájmů expremiéra Babiše, který Agrofert vložil do svěřenských fondů. Úředníci z ministerstva financí pak museli navíc s každou žádostí o výplatu peněz přikládat zvláštní dokument, v němž ujišťovali, že žádost neobsahuje výdaje pro koncern. Tato povinnost jim nyní odpadne.