Rittig je na svobodě, ale nesmí vycestovat

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Soud zakázal Ivu Rittigovi opustit Českou republiku a zabavil mu cestovní pas. Soudce tak vyhověl státním zástupcům, kteří to považují za lepší řešení, než aby obviněný podnikatel skončil ve vazbě. Rittig odpoledne vyřídil na policii poslední formality a dál bude vyšetřován na svobodě. Policie v souvislosti s praním špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP) zároveň zadržela a obvinila pátého člověka, podle České televize je to advokát Marek Stubley.

„Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ komentoval své zadržení Rittig, který z budovy vyšel jako poslední. Poté se svou advokátkou nasedl do auta a odjel. „Bez vyjádření. Postup policie byl korektní,“ uvedl Janků. Kmeť novinářům řekl pouze to, že ho kauza překvapila. Čtveřici hrozí v případě prokázání viny tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Cestovní doklady museli odevzdat i další tři obvinění. Rittigův právník z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) David Michal, jednatel společnosti Neograph Jan Janků a Peter Kmeť, který zastupuje firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

„V souvislosti s trestní věcí poškozené společnosti Dopravní podnik rozhodl soudce o zákazu vycestování u všech obviněných osob. Obvinění vydali své cestovní doklady,“ uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Pokud by kdokoli z obviněných tento zákaz porušil, jsou bez dalšího splněny podmínky pro vzetí do vazby,“ dodala Bradáčová.

Kriminalisté z protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle ní prováděli ve čtvrtek a v noci na pátek řadu výslechů svědků, aby se předešlo jejich možnému budoucímu ovlivňování.

Obviněn další z právníků MSB Legal

Vyšetřovatelé v kauze podle Bradáčové v pátek obvinili pátou osobu. Tou je podle České televize další z právníků kanceláře MSB Legal – Mark Stubley. MSB Legal je spojována právě s lobbistou Rittigem. „Obviněný je na území České republiky a policie v případu vyslýchá další lidi. Po vyhodnocení situace se žalobci rozhodnou, zda navrhnou soudu, aby poslal obviněného do vazby,“ uvedla Bradáčová. „Mohu dementovat předchozí informaci, že byl vydán zatykač. V této kauze žádný zatykač dosud nebyl vydán,“ dodala. Reagovala tím na předchozí spekulace médií, že by muž mohl být v zahraničí. Bradáčová ale nechtěla potvrdit, kde jej policie zatkla.

„Kontaktoval mě včera kapitán nebo plukovník z ÚOOZ a říkal mi, že je potřeba moje součinnost a má přítomnost pro provádění nějakých úkonů. Nebyl schopen přesně specifikovat jakých. Samozřejmě se ničemu nevyhýbám,“ řekl České televizi Stubley. Dodal, že do Švýcarska odcestoval na dlouhodobě plánovanou služební cestu.

„Nevím moc, o co jde, protože policie je velmi skoupá. Posílá spíš jen takové výhrůžky státního zástupce, že pokud nenasednu na nejbližší let, že na mě bude vydán zatykač a bude se mnou vedeno řízení jako proti uprchlému,“ uvedl právník s tím, že má výhrady proti způsobu komunikace policie.

Neograph dostal za jízdenky přes 200 milionů, 40 poslal dál

Rittiga a další tři osoby policie zadržela již ve čtvrtek. Kromě něj zatkla také dalšího právníka z MSB Legal Davida Michala, jednatele společnosti Neograph Jana Janků a Petera Kmetě, který zastupuje firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

Podle dřívějších informací médií uzavřel dopravní podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Té prý Neograph odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz pravděpodobně Rittig. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Dopravní podnik v letech 2008 až 2011 zaslal Neographu za výrobu jízdenek 203,2 milionu korun a Neograph následně více než 40 milionů předal společnosti Cokeville Assets, napsal server Lidovky.cz. Z textu obvinění vyplývá, že policie má k dispozici nahrávky z předloňského 27. a 29. března. „Z nahrávek předmětných hovorů je zřejmá komunikace mezi osobami Marek Stubley, David Michal, Jan Janků a Ivo Rittig, přičemž předmětem této komunikace je provize hrazená společnosti Cokeville Assets z předražených dodávek jízdních dokladů,“ píše se v textu.

Smlouvu s firmou Neograph dopravní podnik rozvázal roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

Rittig odchází, nová éra přichází