Rittig u soudu: Obžaloba z vyzrazení informací BIS je absurdní

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ctk

Obžaloba z vyzrazení informací Bezpečnostní informační služby (BIS) je stejně absurdní jako celá kauza, tvrdil dnes u pražského městského soudu obviněný lobbista Ivo Rittig. Vrchní státní zastupitelství z Olomouce a z Prahy se prý v honu na něj delší dobu předhánějí, stejně jako různé policejní útvary. Poukázal také na to, že aktuální obžaloba je podle něj postavena na nezákonně povolených prostorových odposleších.

Obžalobě čelí Rittig, někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová), lobbistův právník David Michal a advokát Tomáš Jindra. Nečasové hrozí až osmileté vězení, zbylým obviněným až tři roky odnětí svobody.

„Žádného trestného činu vyzvídání utajovaných informací jsem se nedopustil. Nikdy jsem žádné neměl, žádné jsem nezjišťoval a nikdy jsem po nikom nechtěl, aby je pro mě zjistil,“ vypověděl Rittig s tím, že je dlouhodobě obviňován „ze všech možných i nemožných věcí“.

Lobbista vznesl i řečnickou otázku, kdo za jeho stíháním stojí - zda policie, konkurenční podnikatelé nebo „psychicky nemocní jedinci“. Svou stručnou řeč četl z předem připravených poznámek, na otázky soudního senátu a státních zástupců odmítl odpovídat.

Petr Nečas a Jana Nečasová (dříve Nagyová)Petr Nečas a Jana Nečasová (dříve Nagyová) | ctkPetr Nečas a Jana Nečasová (dříve Nagyová)

Vinu následně odmítl i Rittigův spoluobviněný, advokát a někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra. „Důvodem, proč tu stojím, je moje jmenování do dozorčí rady Budějovického Budvaru,“ řekl soudu. „Státní zástupce využil mediální kampaně proti mně a věc účelově přihodil do svého souboru Nagygate,“ dodal.

O konkrétní utajované zprávě se prý s nikým nebavil a jediné, co ho zajímalo, bylo to, zda a proč má být odvolán z dozorčí rady. Od ministra zemědělství totiž měl informaci, že by měl ve funkci skončit. Za „zcela vykonstruované“ pokládá obvinění i právník Michal. „Stručně řečeno jsme si vyměňovali drby,“ popsal svůj vztah s Nečasovou.

K dnešnímu hlavnímu líčení se dostavili osobně všichni obžalovaní, Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) doprovodil její manžel, expremiér Petr Nečas (ODS). Výpovědi obžalovaných jsou oproti předchozím očekáváním veřejné, protože jak státní zástupci, tak i jednotliví obhájci se dnes vyslovili pro maximální otevřenost řízení.

Soudce Rittiga a Nagyové odmítl, že odposlechy byly nezákonné
Předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák odmítl námitky lobbisty Iva Rittiga a dalších obžalovaných, že odposlechy v kauze vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) byly nařízeny nezákonně. Nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, podle nějž musí o nařízení odposlechu vždy rozhodnout okresní soud v místě, kde byl spáchán údajný trestný čin, nemůže podle soudce platit zpětně.

Odposlechy jsou stěžejním důkazem obžaloby, podle dnešního sdělení mluvčí soudu má jejich přehrávání trvat zhruba šest hodin. Proti jejich použití shodně protestují všichni obžalovaní a jejich obhájci. Poukázali na to, že o povolení odposlechů rozhodoval místně nepříslušný soud - Okresní soud v Ostravě, ačkoliv údajná trestná činnost se stala v Praze.

Soudce Novák při dnešním hlavním líčení ale výslovně uvedl, že tyto námitky nepřipustí. „Nařízený odposlech považuji za zákonný a myslím si, že Ústavní soud na tom nemůže nic změnit,“ prohlásil. Kromě toho, že rozhodnutí ústavních soudců nepůsobí zpětně, si Novák myslí, že nález nebude možné používat ani v budoucnu v obdobných případech, kdy kvůli propojení určitých osob hrozí vyzrazení odposlechů.

Podle olomouckého vrchního státního zastupitelství se Rittig s tehdejším poradcem ministra zemědělství Jindrou dověděli od Nagyové a ministra zemědělství Petr Bendla (ODS) o existenci utajeného materiálu. Údajně dovodili, že se týká právě jich. Rittig proto dohodl schůzku svého právníka Davida Michala s Nagyovou, která prý právníkovi 27. března 2012 vyzradila obsah zprávy zaslané premiéru Nečasovi šéfem civilní kontrarozvědky.

Michal prý informaci obratem zatelefonoval Rittigovi a později ji ještě ústně sdělil lobbistovi i Jindrovi v hotelu Ventana v pražské Celetné ulici. Díky této zprávě mohl Rittig podle státních zástupců „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány“.

Nečasová: Schůzka se netýkala BIS, ale nespokojenosti premiéra
Obžalovaná Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu odmítla obvinění, že vyzradila utajovanou informaci. Právníkovi lobbisty Iva Rittiga prý na schůzce v březnu 2012 nesdělila obsah zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), ale tlumočila mu nespokojenost premiéra Petra Nečase (ODS) s tehdejším děním v resortu zemědělství. Utajovanou informaci by nevynášela už z toho důvodu, že by tím ohrozila Nečase, s nímž v té době měla osmiletý partnerský vztah, řekla.

„Nevěděla jsem, že premiéru Petru Nečasovi byla doručena utajovaná informace ředitele civilní kontrarozvědky, a protože jsem to nevěděla, nemohla jsem to nikomu říct. A i kdybych to věděla, nemohla bych znát její obsah, takže bych ho nemohla nikomu sdělit,“ prohlásila Nečasová u pražského městského soudu. „Kdyby se ukázalo, že takové informace mám nebo sbírám, stálo by mě to zaměstnání, takže mě to ani nenapadlo,“ doplnila.

Nečas byl podle ní v té době „hluboce nespokojen“ s děním v resortu zemědělství. „Byly toho plné noviny a premiéra to rozzlobilo,“ řekla Nečasová. Premiér podle ní své výhrady sdělil ministrovi Petru Bendlovi (ODS), ale nebyl si jist, zda Bendl tuto nespokojenost přenesl dál. Proto pověřil Nagyovou coby šéfku svého kabinetu, aby se setkala s někým z Bendlova okolí a tlumočila mu Nečasovy pocity. Právě proto se sešla se spoluobviněným právníkem Davidem Michalem. „Byl to pro mě nepříjemný rozhovor,“ řekla.

„Měla jsem v té době již osmým rokem partnerský vztah s Petrem Nečasem. Nikdy bych svého partnera neohrozila tím, že bych na něm vyzvídala utajované informace. Byla jsem vůči němu absolutně loajální a oddaná,“ zdůraznila. Dodala, že premiér a Rittig stáli názorově proti sobě, takže nedává smysl, že by se přiklonila na stranu Rittiga a donášela mu.