Ročně 200 milionů korun. Pražská ČSSD slibuje řešit bezdomovectví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Azylové domy, ubytovny, práce a vlastní lékař. Pražská ČSSD před komunálními volbami plánuje, jak vyřešit problém bezdomovectví v hlavním městě. Ročně by metropoli podle kandidátů do pražského zastupitelstva lidé bez domova stáli okolo 200 milionů korun.

Podle posledního sčítání v roce 2010 v Praze žije okolo čtyř tisíc bezdomovců, z toho je podle lídra kandidátky ČSSD do zastupitelstva hlavního města Miloslava Ludvíka (ČSSD) zhruba třetina takzvaně „viditelných“.

Nocleh v současnosti může z tisícovek lidí využít podle Ludvíka jen pár stovek z nich. „My chceme ve spolupráci s městskými částmi postupně vytvořit záchytnou síť, která pomůže jak lidem bez domova a těm ohroženým bezdomovectvím, tak zároveň i zvýší celkovou kvalitu života ve městě,“ uvedl.

Praha přitom podle zastupitele za ČSSD Petra Dolínka potřebné ubytovací kapacity k dispozici má. Například v Lahovicích magistrát nakoupil zhruba dvacítku vil. Další domy vlastní město podle Dolínka v Praze 4 a 12. „Bylo by možné vykoupit i zchátralé statky v okolí Prahy,“ zmínil Dolínek. Tam by se podle něj dalo ve spolupráci s neziskovým sektorem vybudovat komunitní ubytování.

Peníze by Praha brala z vlastního rozpočtu, například z privatizace bytů. Pomoci by podle kandidátů ČSSD ale měly i kraje, většina bezdomovců totiž nepochází z Prahy. „Šlo by ale o symbolické částky. Zhruba o statisíce korun,“ zmínil Dolínek. Dolínek také zároveň slíbil větší spolupráci s neziskovým sektorem i církvemi. „Otevřeni tomu jsou,“ uvedl. Posílily by se podle něj terénní práce i pracovní možnosti.

S problémem bezdomovectví se Praha potýká řadu let. Každou zimu v hlavním městě umrzne několik lidí.

ČSSD spolu s ODS po volbách v roce 2010 obešly vítěznou TOP 09 a uzavřely koalici, která vydržela rok. Poté se ČSSD přesunula po převzetí vedení magistrátu TOP 09 a ODS do opozice. V polovině loňského roku podepsala spolu s TOP 09 dokument 500 dnů pro Prahu, což jí opět umožnilo více zasahovat do dění v metropoli.