Rusnok: Letošní schodek bude pod 100 miliard. Díky dotacím EU

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Schodek letošního státního rozpočtu by mohl díky čerpání peněz z evropských fondů skončit výrazně lépe, než je schválených 100 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu v září dosáhl 38,2 miliardy korun, zatímco loni v září deficit činil 71,4 miliardy korun. Příjmy ze EU letos ke konci září stouply meziročně o téměř 30 miliard korun na 85 miliard korun.

„Vzhledem k výsledkům po devíti měsících, je velká naděje, že letošní deficit bude výrazně lepší než ten plánovaný,“ uvedl premiér v demisi Jiří Rusnok. Konkrétní odhady ovšem odmítl v souvislosti s čerpáním evropských peněz sdělit.

Obdobně se premiér vyjádřil již na počátku září, kdy uvedl, že schodek letošního státního rozpočtu bude zřejmě mírně lepší než schválených 100 miliard korun.

Nejlepší výsledek od roku 2008

Celkové příjmy rozpočtu ke konci září meziročně stouply o 49,3 miliardy korun na 806,4 miliardy. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o téměř čtyři miliardy korun na 400 miliard.

Státu se také podařilo zvýšit příjmy z Evropské unie. Ty dosáhly 80,5 miliardy korun a oproti loňskému září vzrostly o téměř třicet miliard.

Na DPH stát vybral 158,3 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Ze spotřebních daní získal přes 97 miliard korun, meziročně o 3,6 miliardy korun méně. Klesl také výběr daní z příjmu fyzických i právnických osob.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o více než 16 miliard na 844,7 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát od začátku roku poskytl zhruba 358 miliard korun, což je meziročně o 3,2 miliardy více.