Růst na solidních základech. HDP meziročně stoupl o 2,4 procenta

ilustrační foto, Nejtěžší průmyslová převodovka z plzeňské firmy Wikov Gear

ilustrační foto, Nejtěžší průmyslová převodovka z plzeňské firmy Wikov Gear Zdroj: ctk

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Růst je proti předchozímu odhadu ČSÚ vyšší v meziročním i mezičtvrtletním srovnání o desetinu procenta. "Nová čísla z ekonomiky potvrzují její dosavadní trend růstu založeného na solidních základech," dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

„I když nejde o žádný zásadní růst, a například Slovensko je v porovnání ekonomického růstu ještě lepší, tak jde o hodnotu, která ukazuje, že Česko na tom není špatně,“ upozornil analytik Home Credit Michal Kozub.

Mezičtvrtletně vzrostly výdaje domácností o 0,4 procenta, výdaje vládních institucí klesly o 0,7 procenta. Celkové výdaje na konečnou spotřebu se mezičtvrtletně nezměnily, uvedl ČSÚ. O 1,8 procenta vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím tvorba hrubého kapitálu.

„Za růstem našeho hospodářství stojí především investice, které jsou meziročně vyšší o téměř 4 %. Silný je nárůst investic do strojního vybavení. Zvýšená ochota podniků investovat (nejen do strojů, ale i do nových budov) vytváří solidní základy pro ekonomický růst v dalších letech. Navíc se ukazuje, že rostou investice do budov a staveb a to znamená další podporu pro tuzemské stavebnictví,“ vysvětlil Dufek.

Udržení tempa

„Geopolitická rizika zrcadlící se ve slabší důvěře evropských podnikatelů a zpomalení růstu v Evropě v průběhu druhého a třetí čtvrtletí 2014 brzdí růst českého vývozu. Proto v následujících čtvrtletí nepočítáme se zrychlením růstu české ekonomiky, spíše jen s udržením stávajícího tempa mezi okolo 2,5% meziročně,“ předpokládá hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Meziročně výdaje na konečnou spotřebu vzrostly o 1,2 procenta. Výdaje domácností meziročně vzrostly o 1,5 procenta. „Poptávka domácností je klíčová, protože v absolutních číslech tvoří polovinu celého hrubého domácího produktu,“ dodal Kozub.

Největší podíl na růstu spotřeby domácností měly výdaje na předměty dlouhodobé spotřeby, především dopravní prostředky. Tvorba kapitálu se meziročně zvýšila o 7,1 procenta a již druhé čtvrtletí v řadě byla nejvýznamnějším faktorem růstu.

ČR HDPČR HDP | ieconomics

Odhad ČNB ohledně pokračujícího meziročního růstu spotřeby domácností se naplnil. Růst fixních investic byl poněkud nižší, než ČNB předpovídala. „Vyšší než očekávaná tvorba zásob však tuto odchylku více než kompenzovala, a růst hrubé tvorby kapitálu tak v souhrnu mírně překonal prognózu ČNB,“ uvedl ředitel sekce měnové a statistiky Tomáš Holub.. Nižší než očekávaný byl naopak růst spotřeby vlády.

„V souhrnu lze konstatovat, že se potvrdilo očekávání ČNB, že ve třetím čtvrtletí letošního roku ekonomika poroste zhruba podobným tempem jako v prvním pololetí,“ dodal Holub. Podle něj se tak naplňuje prognóza ČNB, že v celoročním úhrnu domácí ekonomika letos zřetelně vzroste.