Rychlostní železnice nebo spolupráce se soukromníky na dálnicích. Kremlík představil priority

Vladimír Kremlík na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem

Vladimír Kremlík na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem Zdroj: ČTK

Vladimír Kremlík
2
Fotogalerie

Zrychlení a zefektivnění výstavby liniových staveb, posunutí přípravy vysokorychlostních tratí nebo rozvoj takzvaných PPP projektů při výstavbě dálniční sítě. To jsou priority nastupujícího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, které představil po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Ten jej jmenuje do funkce ke 30. dubnu.

V první řadě hodlá Kremlík zrychlit přípravu silničních staveb, chce se také zaměřit na spolupráci státu a soukromého sektoru při výstavbě dálnic. Kremlík chce nejprve vyhodnotit výsledky takzvaného PPP projektu na dálnici D4, v případě pozitivních výsledků chce ve spolupráci se soukromníky budovat například druhou jihočeskou dálnici D3.

Kremlík se chce také zaměřit na projekt železnice z Prahy do Kladna s odbočkou na pražské letiště, věnovat se hodlá i oblasti drážních budov. „Chtěl bych se zasadit o bezodkladné řešení rekonstrukcí a oprav drážních budov,“ řekl s tím, že nevyužívané stavby by Správa železniční dopravní cesty měla nabídnout veřejnosti.

Další prioritou budoucího ministra má být příprava vysokorychlostních tratí, „aby do konce volebního období byly některé tratě minimálně vytyčeny,“ uvedl.  

Kremlík se pravděpodobně ještě tento týden sejde s odcházejícím ministrem Ťokem.