Schodek běžného účtu v září klesl na 7,1 miliardy

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, snížil v září schodek na 7,142 miliardy korun. Výsledek ovlivnila pasivní bilance výnosů a běžných transferů. Bilance zboží a služeb byla aktivní, oznámila dnes Česká národní banka. V srpnu běžný účet vykázal schodek 26,6 miliardy korun.

V září byly vyplaceny dividendy z přímých investic ve výši 21,5 miliardy korun. „V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši půl miliardy Kč. Na kapitálovém účtu bylo v září čerpáno 300 milionů Kč z rozpočtu EU. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu klesá,“ dodala ČNB.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil v září 10,4 miliardy. Saldo přímých investic bylo kladné 22 miliard korun, z toho saldo reinvestovaného zisku bylo 8,3 miliardy.

„Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno na straně pasiv zvýšením držby dlouhodobých korunových dluhopisů vlády nerezidenty. Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu mírně roste. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu vykazuje pozvolný růst,“ uvedla banka.

Ostatní investice se přehouply do schodku 13,3 miliardy Kč, a to v důsledku změny především krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Vláda splácela dříve přijaté úvěry od Evropské investiční banky. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo po vyloučení kurzových rozdílů ke zvýšení devizových rezerv o 12,8 miliardy korun.