Klaus podpořil v Rakousku prezidentského adepta Hofera

Norbert Hofer

Norbert Hofer Zdroj: reuters

Norbert Hofer
Norbert Hofer
Norbert Hofer
Norbert Hofer
Někdejší prezident Václav Klaus.
8
Fotogalerie

Bývalý český prezident Václav Klaus podpořil v Rakousku kandidaturu pravicového populisty Norberta Hofera na prezidenta. Na pátečním sympoziu pořádaném Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), jehož hlavním tématem byla masová migrace do Evropy, Klaus před ní opět důrazně varoval. Podle serveru listu Salzburger Nachrichten hovořil o probíhající evropské válce, byť "jen naštěstí v rovině idejí a interpretací".

Podle Klause bude volné myšlení na starém kontinentu stále více potlačováno "politicky korektní elitou", jejímž úmyslem je propašovávat cizince do Evropy. Také Hofer kritizoval nedostatky uprchlické politiky z posledních let ve své zemi. Jako prezident by prý rozpustil vládu, která by nedokázala přijmout příslušná protiopatření. Slíbil, že pokud bude zvolen, bude ve své funkci "neoblomný".

Hofer, který uspěl u soudu s odvoláním proti výsledkům prezidentské volby, v níž minule jen těsně zvítězil jeho soupeř, a vynutil si tak jejich opakování, připustil, že i nové hlasování bude těsné. Řekl, že si je jistý, že jeho protivníci udělají vše pro to, aby nezvítězil. Svým stoupencům podle Salzburger Nachrichten řekl, že se nesmí dovolit marxistům, komunistům nebo zeleným, aby se ve světě dostávali k moci.

Hofer, jenž se někdy neoznačuje za "rakouského Trumpa", se utká o prezidentský úřad znovu 4. prosince se svým rivalem z levicové strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny Hofer slíbil, že pokud vyhraje, pojede na svou první zahraniční návštěvu nejdříve do Česka. Již v září zde navštívil prezidenta Miloše Zemana.

Podle časopisu Profil Hofer v případě svého vítězství ve volbách hodlá hledat jako protiváhu Německu a Francii spojence v zemích střední a východní Evropy, včetně Česka a Maďarska.

"Na jedné straně máme velké hráče Francii, Německo, dříve Británii a státy Beneluxu, kteří jsou velmi silní. Hledám spojence pro nový model, jimiž mohou být Maďarsko, Česká republika, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Chorvatsko, tedy země s podobnou kulturou," řekl Hofer podle Profilu, který citoval ze zvukového záznamu rozhovoru rakouského politika s dánským spisovatelem Carstenem Jensenem, jehož text uveřejní v den voleb švédský list Dagens Nyheter.

Hofer rovněž poznamenal, že uvedené země kdysi byly součástí rakousko-uherské monarchie a mohly by "možná před zasedáními Evropské rady (summity Evropské unie) sladit linie a získat tak větší váhu".