Schwarzenberg: Putinovi jde o celou Ukrajinu a bude ji mít

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jde o celou Ukrajinu a nakonec ji získá pod svou kontrolu. Na debatě ve Sněmovně to řekl bývalý ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle někdejšího evropského komisaře pro rozšíření Štefana Füleho je intervence na Ukrajině pro Rusko prostředek, jak se dostat na stejnou mocenskou úroveň s USA a vytvořit si mechanismus, který by mu pomohl promlouvat do evropských záležitostí.

„Putin není blázen a není blbý. Nejde do tak velkého konfliktu, který tak negativně ovlivní ruský hospodářský vývoj a izoluje Rusko, kvůli dosti zastaralému průmyslu v Doněcku nebo kvůli několika ukrajinským vesnicím. Putinovi jde o celou Ukrajinu. Jde o to podmanit si celou tu zemi,“ soudí bývalý šéf české diplomacie

Dosavadní dvě dohody o příměří z Minsku podle něj postup Moskvy nezastaví. „Minsk byl jenom žádané razítko a potvrzení dalšího záboru ukrajinského území,“ řekl Schwarzenberg. Je podle něj jen otázkou času, než proruští povstalci na východě Ukrajiny zaútočí na Mariupol.

Putin není blázen a není blbý. Nejde do tak velkého konfliktu, který tak negativně ovlivní ruský hospodářský vývoj a izoluje Rusko, kvůli dosti zastaralému průmyslu v Doněcku nebo kvůli několika ukrajinským vesnicím

„Pak bude další jednání. Bude Minsk III, Minsk IV, Minsk V a Minsk VI. Konečně potom ta čára příměří bude stejná s polsko-ukrajinskou hranicí a pak bude aspoň na chvilku klid - ale jenom na chvilku. A Ukrajina bude vyřešena,“ uvedl předseda TOP 09 na debatě o bezpečnostní situaci v pobaltských republikách na pozadí rusko-ukrajinské krize. Dlouhodobým cílem Putina je podle něj obnova ruského impéria.

Füle si naopak myslí, že se Rusko chce mocensky vyrovnat Spojeným státům. „Vyjádření z před několika týdnů, že Rusko bude požadovat otevření některých podepsaných smluv o odzbrojení a omezení jaderných zbraní, této paritě se Spojenými státy napovídá,“ uvedl bývalý eurokomisař. Současně podle něj Moskva usiluje o vytvoření mechanismu, aby mohla promlouvat do evropského dění. „Jakousi Radu bezpečnosti v Evropě, kde by Rusko mělo právo veta,“ dodal.

„Intervence na Ukrajině a anexe Krymu je pro Putina jen prostředek, jak toho dosáhnout,“ dodal zkušený diplomat, který ČR zastupoval i v NATO.