Schwarzenberg: V zahraničí se mě ptají, zda zmoudříme

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

I na mnichovské bezpečnostní konferenci zaznamenal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg dozvuky pondělního rozhodnutí premiéra Petra Nečase zatím Česko v Evropské unii nepřipojit k paktu o rozpočtové kázni. Schwarzenberg dnes uvedl, že se ho několik zahraničních politiků ptalo, zda Česká republika "zmoudří". Schwarzenberg po pondělním summitu EU kritizoval Nečasův postoj jako škodlivý pro Česko, což vyvolalo napětí ve vládě. S premiérem Petrem Nečasem o tom bude osobně mluvit v úterý.

„Dostal jsem několik dotazů, jestli je ještě šance, že zmoudříme,“ uvedl ministr z místa konference. Na tyto dotazy prý odpověděl, že v to doufá.

Jinak nechtěl ze zahraničí domácí situaci komentovat. S Nečasem si rozdílné názory podle Schwarzenberga vyjasní při úterním setkání.

K paktu o rozpočtové odpovědnosti se počátkem týdne na summitu připojilo 25 ze 27 členských zemí EU. Už předem ho odmítla Británie. Nečas nevyloučil, že by se Česko k němu mohlo přidat někdy v budoucnu. Své pondělní „ne“ vysvětlil například nevyjasněností případného ratifikačního procesu v České republice nebo tím, že pakt podle něj nedává nečlenským zemím eurozóny dostatečnou účast na jednání zemí platících eurem.

Kvůli tomu, že se Nečas na summitu k paktu nepřipojil, ho Schwarzenberg obvinil z poškození státních zájmů. Premiér a šéf ODS jeho kritiku odmítl a vyzval ministra zahraničí, který stojí v čele koaliční TOP 09, aby vážil slova. Nečasův postoj podpořil prezident Václav Klaus a nejmenší koaliční strana Věci veřejné. Na stranu TOP 09 se postavila naopak opoziční ČSSD.

Státy, které se k evropské smlouvě připojí, by měly dodržovat přísná rozpočtová pravidla. Do svého právního řádu by měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Rozpočtovým hříšníkům mají hrozit automatické sankce. Pakt má být podepsán na začátku března.