Šéf Povodí Moravy končí, nerozuměl si s ministrem Tomanem

Radim Světlík

Radim Světlík Zdroj: PMO

Generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Radim Světlík po dohodě s ministrem zemědělství v demisi Miroslavem Tomanem odchází z funkce. Podnik dočasně povede Jan Hodovský. Světlík uvedl, že důvodem jsou rozdílné názory mezi ním a ministerem. Pod Tomanem skončila už část dozorčí rady Lesů ČR nebo také šéf Povodí Labe Václav Beránek.

„Po hodinové diskuzi (s ministrem) jsme dospěli k závěru, že máme tak rozdílné názory na věci, že naše další spolupráce není možná,“ řekl Světlík. Zdůraznil, že šlo o pragmatickou debatu. Jeho odchod je podle něj výsledkem gentlemanské dohody mezi ministrem a ním, z níž „necítí žádnou zášť“.

Výběrového řízení na nového šéfa ministerstvo vypíše v pondělí 4. listopadu. Světlík působil v čele státní firmy od září 2010.

Hodovský je podle ministerstva zemědělství dlouholetým odborníkem ve vodním hospodářství. Pracoval v řídících funkcích na Správě vodních toků, která spadala pod Zemědělskou vodohospodářskou správu. Byl také ředitelem Odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí a tajemníkem Ústřední povodňové komise.

Až dosud byl státní podnik s 700milionovým rozpočtem označován za baštu ODS. Tři týdny před volbami obměnil prý Toman dozorčí radu. Povodí Moravy spravuje na pět desítek vodních nádrží a rybníků i řeky Moravu a Dyji. A jen za zakázky na protipovodňová opatření státní podnik loni utratil zhruba 260 milionů, většinu z dotací.

Čistič Toman

Během svého zhruba tří a půl měsíčního působení na ministerstvu již Toman personálně obměnil řadu klíčových postů ve státních firmách a institucích ve svém rezortu. Minulý týden například dozorčí radu Lesů České republiky, kde skončili čtyři její členové z ODS.

V půlce října skončil po dohodě s ministrem také šéf Povodí Labe Václav Beránek, začátkem téhož měsíce oznámil svůj odchod po více než 20 letech ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta, nahradil jej Martin Klanica. V čele Národního hřebčína v Kladrubech vystřídal ministerský úředník Jiří Machek Jiřího Jehličku, který čelí obvinění z ovlivňování veřejné zakázky, jež hřebčín vypsal.

Toman v nedávných parlamentních volbách neúspěšně kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) jako volební lídr v Ústeckém kraji.