Šéf žalobců Zeman by odložil zákon o státním zastupitelství

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v pořadu Otázky Václava Moravce přiklonil ke stažení nového zákona o státním zastupitelství z jednání Poslanecké sněmovny. Obává se toho, že by se předloha, kterou na začátku dubna schválila vláda, mohla stát předmětem politických vášní a tvořivosti. Poslanci by se v prvním čtení měli zákonem zabývat na příští schůzi, která začíná v úterý 24. května.

Nový zákon o statním zastupitelství předkládá ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Počítá třeba se zřízením takzvaného protikorupčního speciálu, který má stíhat korupci a hospodářské a majetkové trestné činy.

„Byl bych nerad, aby došlo ke tvořivosti ve vztahu k zákonu o státním zastupitelství,“ uvedl Zeman v diskusním pořadu České televize. Podle něj by bylo lepší počkat na klidnější politickou atmosféru. O zákoně, který upravuje činnost veřejných žalobců, je podle něj nutné rozhodovat s chladnou hlavou. Obává se i toho, že poslanecké zásahy do předlohy by omezily nezávislost státních zástupců. „Začínám se přiklánět k tomu, že je lepší současný právní stav,“ prohlásil.

Své stanovisko Zeman sdělil i ministru Pelikánovi. „Nechávám to na něm. Je to on, kdo má možnost stáhnout ten zákon z jednání Poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman. Podotkl, že podobně se v roce 1998 zachoval také tehdejší ministr Otakar Motejl.

Kompromisní varianta

Předlohu nového zákona o státním zastupitelství schválila vláda 7. dubna. Ministři o něm hlasovali napodruhé. Lidovcům a ČSSD se nelíbil nedostatečný dohled nad nově zřízeným protikorupčním speciálem. Pelikán proto předkládal kompromisní variantu.

Návrh, který už několik let vzniká na ministerstvu spravedlnosti, má také posílit postavení i odpovědnost státních zástupců a zrušit obě vrchní státní zastupitelství. U vedoucích státních zástupců zákon stanoví funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení. Další novinkou je například pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení, pokud bude hodnocení opakovaně negativní.

Pelikán před časem uvedl, že největší boj o podobu zákona očekává v Parlamentu. Rozsáhlé změny předlohy však nechce připustit.