Šéfka evropských odborů v Česku: Se Zemanem shoda, Nečas s výhradami

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Na potřebě stanovit v Evropě jednotnou daň z příjmu firem alespoň 25 procent, zavedení minimální mzdy ve všech zemích, na zavedení progresivního zdanění a nutnosti investic do zvýšení zaměstnanosti se dnes shodli prezident Miloš Zeman s šéfkou evropských odborů Bernadette Ségolovou. Novinářům to řekli po společném jednání na Pražském hradě. Proti zavedení jednotné firemní daně se po jednání s odborářskou šéfkou vyslovil premiér Petr Nečas.

Ségolová do Prahy přiletěla, aby přesvědčila české politiky k hlasování pro posílení sociální politiky v sedmadvacítce na summitu o budoucnosti evropské hospodářské a měnové unie.

„Shodli jsme se na čtyřech základních otázkách, které jsou v programu evropských i českých odborů a které se snažím prosazovat,“ řekl po zhruba devadesátiminutovém jednání Zeman. Podle Ségolové nemůže Evropská unie fungovat pouze jako prostor volného trhu, ale musí mít i sociální rozměr. „Opatření k překonání krize byla špatná. Mnozí zaměstnance za to teď platí účet, a to není fér. Musíme změnit politiku a investovat do pracovních míst,“ řekla Ségolová.

„Moje vláda je v zásadě odpůrcem harmonizace všech daní, tedy i korporátních. S tímto návrhem v zásadě nesouhlasíme. Ohrozilo by to konkurenceschopnost českých firem na evropských trzích,“ řekl po jednání se Ségolovou ministerský předseda Nečas. Následek podobného opatření pro české firmy přirovnal k atletickému závodu, kde by někdo českým podnikům „prostřelil stehno“ a pak chtěl, aby v běhu získaly medaili.

Premiér a Ségolová se shodli na tom, že nezaměstnanost je bolestivým problémem Evropské unie. „A především některé její aspekty, jako je nezaměstnanost mladých, mohou přinést nepříznivé sociální a politické dopady,“ dodal Nečas. Podle něj je důležité, aby evropské státy našly odvahu provést reformy na trhu práce. Česko na jednání Rady Evropy podpoří taková opatření, která povedou ke snížení nezaměstnanosti v EU. Nečas například uvedl, že Praha podpoří program mobility mladých.

Evropská odborová konfederace (EOK) kritizuje škrty a prosazuje mimo jiné to, aby EU do oživení ekonomiky a snížení nezaměstnanosti investovala až dvě procenta svého HDP, měla jednotnou daň z příjmu pro firmy ve výši 25 procent a ve všech zemích i minimální mzdu.

Podle evropských odborů by se EU bez „sociální dimenze“ mohla rozpadnout. Generální tajemnice EOK před jednáním se Zemanem uvedla, že politikům připomíná, že to by ohrozilo i jejich postavení.

Po jednání s prezidentem čeká Ségolovou schůzka s předsedou vlády a pravicové ODS Petrem Nečasem. Šéfka odborů si nemyslí, že by premiéra přesvědčila. Česko by podle ní mělo skončit se škrty a mělo by investovat do zaměstnanosti. Vláda před nedávnem představila program na podporu ekonomického růstu. Má i sedmibodový plán ke snížení počtu lidí bez práce, je na něj několik miliard korun.

EOK navrhuje program pro oživení. Na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti by v něm mělo být procento až dvě evropského HDP. Se svými návrhy evropské odbory podle Ségolové zatím neuspěly. „Vidíme ale, že jsou tu změny v přístupu politiků. Mnozí si uvědomují, že škrty selhaly, takže zvažují jinou cestu,“ uvedla odborářka.

Evropská odborová konfederace zastřešuje kolem 60 milionů odborářů z 36 evropských zemí. Hájí jejich zájmy při jednáních s evropskými představiteli a zaměstnavateli. Ségolová navštěvuje jednotlivé členské země před summitem EU, který se koná 27. a 28. června. Hlavy států a vlád na něm budou jednat o budoucnosti hospodářské a měnové unie.