Šéfkou strany LIDEM se podle očekávání stala Karolína Peake

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Předsedkyní LIDEM se dnes podle očekávání stala vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Ve volbě byla jedinou kandidátkou na šéfku strany. Ve svůj prospěch obdržela 68 hlasů ze 70 odevzdaných lístků. Dva hlasovací lístky byly neplatné. Peake na první místopředsedkyni navrhla poslankyni Dagmar Navrátilovou.

Řadovými místopředsedy by podle ní měli být poslanec Viktor Paggio, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a karlovarský člen strany Jiří Neumann. Místopředsedy bude sedm desítek delegátů sněmu volit v další části programu. Podle Peake chtějí liberální demokraté přinést do politiky slušnost, respekt a férovost.

„Politika je dost těžká disciplína. Trochu tvrdý sport, kde každý hraje podle vlastních pravidel, trochu řemeslo,“ řekla v projevu k delegátům sněmu před samotnou volbou Peake. LIDEM podle ní nemá být klasickou středovou stranou. Spíše by ji ráda viděla ve „zlatém řezu“, tedy blíže k pravici. „Dbát na ty, kdo potřebují, ale stavět na těch, kdo vytvářejí,“ vysvětila Peake.

Zlatý řez je ideálním umístěním zobrazovaného předmětu při fotografování nebo malbě. V geometrii vznikne rozdělením úsečky na dvě části v poměru délek přibližně dvě ku jedné. Peake politické vymezení LIDEM zdůvodnila tím, že ke středu se hlásí mnoho různých stran. Liberální politiky by ale podle ní měl být hlavně pokorný a otevřený vůči změnám.

Ráda by také dokázala, že účast žen na politickém dění je samozřejmostí. Strana si podle ní sama ztížila práci tím, že dobrovolně vytvořila transparentní účet, na který jí sponzoři posílají peníze.

Ustavující sněm LIDEM začal dopoledne v jednom z brněnských hotelů. Před ním dnes demonstrovala asi desítka mladých sociálních demokratů. V rukou měli transparenty s nápisy „Stop přeběhlíkům“ nebo „Kde jste se vzali? Nikdo Vás nevolil“. „Chceme poukázat na nešvar v současné politice, kterým je přeběhlictví,“ řekl vedoucí skupinky Michal Škerle. Doplnil, že hnutí LIDEM ve volbách 2010 občané nemohli volit. „Vláda proto nemůže tvrdit, že má mandát z voleb v roce 2010,“ uvedl.

Strana LIDEM vznikla poté, co Peake společně s dalšími členy opustila Věci veřejné, za které byli zvoleni do Poslanecké sněmovny. Důvodem rozchodu bývalých politických partnerů byly neshody o dalším směřování strany a nesouhlas s ultimáty, která VV dávaly svým tehdejším koaličním partnerům. VV odešly do opozice, strana LIDEM je ve vládě nahradila.