Senátoři chtějí odvolání Bátory z ministerstva

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK

Senátoři ČSSD, KDU-ČSL i ODS dnes vyzvali otevřeným dopisem premiéra Petra Nečase (ODS), aby zajistil odvolání Ladislava Bátory z funkce ředitele personálního odboru ministerstva školství. Zdůvodňují to Bátorovým někdejším propojením s nacionalistickou Národní stranou.

„Je nepřijatelné, aby lidé s takto extremistickou minulostí obsazovali nejvyšší vládní funkce a podíleli se na řízení naší země. Je nepřijatelné, aby vláda tyto osoby jakkoli v těchto funkcích tolerovala a schvalovala,“ uvádějí senátoři v dopise.

Výzvu inicioval senátor ČSSD Marcel Chládek, dlouhodobý kritik ministra školství Josefa Dobeše (VV). Na premiéra se obrátil kvůli tomu, že Dobeš nehodlá Bátoru odvolat. Poukazoval na Nečasův březnový výrok, podle něhož člověk typu Bátory nemá v jeho administrativě co dělat.

Podobnou výzvu už včera premiérovi adresovali aktivisté a představitelé organizací na ochranu lidských práv a menšin. Podle nich by směřování vzdělávacích institucí neměl ovlivňovat člověk „spjatý s rasistickými a antisemitskými subjekty“.

Bátora obvinění z rasismu a extremismu odmítá. Ve svých vyjádřeních se ostře vymezuje vůči evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu. Před lety se účastnil přednášky o českém protižidovství pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou. Bátora také v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast chválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů.

Śéf iniciativy D.O.S.T. Bátora se podle dnešní informace webu Parlamentnílisty.cz staví proti konání pražského festivalu homosexuálů a protestuje proti tomu, že akci podpořili pražský primátor Bohuslav Svoboda a americký velvyslanec Norman Eisen.

Senátorský dopis kromě Chládka podepsali například místopředsedové Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) a Petr Pithart (KDU-ČSL), předseda senátního výboru pro lidská práva Jaromír Jermář (ČSSD), z ODS pak senátor Karel Šebek.