Senátoři si za předsedu opět zvolili Štěcha. I přes výhrady lidovců a Starostů

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: Michael Tomes, E15

Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek
Předseda Senátu Milan Štěch
Milan Štěch
Milan Štěch, odbory
Milan Štěch (ČSSD) povede Senát
10
Fotogalerie

Milan Štěch (ČSSD) byl znovu zvolen předsedou Senátu. V tajné volbě dnes získal 54 hlasů ze 78 odevzdaných. Štěchovo znovuzvolení se očekávalo navzdory výhradám senátorů z klubů KDU-ČSL a Starostů, kteří ho odmítli podpořit kvůli podpisu pročínského prohlášení ústavních činitelů.

"Doufám, že vás, kteří jste mi v tuto chvíli hlas nedali z jakýchkoli důvodů, přesvědčím, že moje práce bude ve prospěch tohoto Senátu," řekl senátorům po zvolení staronový předseda horní komory. Za obdržené hlasy pak poděkoval. Třiašedesátiletý Štěch byl jediným kandidátem a byl zvolen hned v prvním kole tajné volby. Horní komoru vede od roku 2010.

Štěch se hodlá zasazovat o to, aby byl Senát nadále komorou, kde se k věcem přistupuje odpovědně a s nadhledem a kde se nezneužívá schůze k jakýmkoli osobním vyřizováním rozporů. "Věřím, že Senát bude pokračovat v získávání důvěry občanů, jak se to dařilo v posledních šesti letech, a také věřím, že společně prosadíme některé změny, aby lidé si Senátu více všímali a aby posílil svoji pozici v ústavním systému," dodal.



Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostové spolu s nezávislými už minulý týden oznámily, že Štěcha nepodpoří. Důvodem byl jeho podpis pod prohlášením o respektu k Číně a její územní celistvosti, v němž se ústavní činitelé zároveň distancovali od přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy některými českými politiky včetně lidoveckých.

Oba kluby mají dohromady 27 senátorů, Štěch tedy mohl aktuálně získat hlasy 52 ostatních senátorů včetně vlastního. Čtyři hlasy ze 78 odevzdaných byly neplatné, pro Štěcha tak patrně hlasovali i někteří lidovečtí senátoři. Jejich předseda Petr Šilar už dříve opakovaně upozornil na to, že rozhodnutí klubu nepodpořit Štěcha bylo přijato většinově.