Singer: Inflace nepříjemně klesá, ekonomika prochází dnem poklesu

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika v současné době podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera prochází dnem poklesu. To způsobuje, že inflace směřuje ne úplně příjemně pod cíl stanovený centrální bankou. Singer to řekl v přednášce na konferenci Hradecké ekonomické dny na Univerzitě Hradec Králové.

Inflační cíl má ČNB ve výši dvou procent. Meziroční míra inflace v lednu klesla na 1,9 procenta z prosincových 2,4 procenta. „Inflace v tuto chvíli směřuje poměrně bezpečně a ne úplně příjemně hluboko pod náš cíl,“ řekl Singer s tím, že nikdo nečeká žádný prudký nárůst cen.

Inflaci podle Singera táhnou nahoru věci, které neodrážejí to, co se děje v české ekonomice. Ještě větší snížení inflace tak brání hlavně regulované ceny, nepřímé daně a ceny potravin.

Vývoj inflace v Česku (od roku 2005)

Vývoj inflace v Česku (tradingeconomics.com)Vývoj inflace v Česku (tradingeconomics.com) | tradingeconomics.com

Singer konstatoval, že česká ekonomika je zhruba rok a půl v recesi. „Zřejmě v tuto chvíli procházíme, alespoň my si to myslíme, dnem tohoto poklesu,“ řekl guvernér. ČNB ve své nejnovější prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, kdy očekává pokles HDP o 0,3 procenta. V předchozí předpovědi předpokládala růst o 0,2 procenta. Pro příští rok odhad naopak zlepšila z listopadových 1,9 procenta na 2,1 procenta.

Miroslav Singer: Kurz koruny je nevyčerpatelný nástroj, může být slabší a slabší